Translate

neděle 24. září 2017

My Borneo Adventure - Day 6

Bez improvizace by to nebylo ono, zejo. A protoze puvodni plan na vylet do nature parku na opice a nocni plavbu po rece, kde se pozoruji krokodyli a nocni fireflies and svetlusky, mela bohuzel plno na tento termin, bylo potreba vymyslet alternativni plan. No problemo!... po snidani tak nabalim batuzek a chnapnu Uber smerem Kokol Hill, nejvyssi kopec v okoli Kota Kinabalu. Mel by tam byt paradni vyhled na cele mesto, tak uvidime. Vysupime na kopec a musim uznat, ze vyhled tu teda opravu je. Pokracuju jeste kousek po silnici nahoru a narazim na fajn kavarnu s terasou, ze ktere je krasny vyhled na obe strany. Z jedne strany mate Kota Kinabalu jakona dlani, z druhe strany s nad mraky tyci majestatni Moutn Kinabalu. Parada! 




A protoze mam pocit, ze bych to tu jeste mela trochu prozkoumat, vydavat se kamenitou cestou kamsi prirodou. Nejdriv se zda, ze cesta povede po uboci hory, mozna tudy chodi ti paradglidisti, kteri  odsud udajne radi plachti. K memu prekvapeni ale rozbahnena cesta vede na kopec, kde je bezva ananasova plantaz! Ne nic obrovskeho,mozna spis neci soukromy zahon,ale i tak jsem byla u vytrzeni, asi si to dovedete predstavit! Ananasovou palmu, nebo spis ker, jsem videla uz driv, ale nikdy ne s tim ananasem, a tady byly nejaky jeste uplne v plenkach! 





Nafotila jsem, co se dalo, a protoze se blizilo poledne a ja si vymyslela navstevu Lok Kawi Wildife centra, takove mistni ZOO, a musela nejdriv vyzkoumat, jak se tam dostanu, byl cas vyrazit zpatky. Dorazila jsem zpatky na hlavni silnicia zacala hledat Uber. Jenze smula, kdyz se mi konecne podarilo chytit signal, zadny Uber nebyl volny. A tak mi nezbylo nez jit pesky. Silnice se klikatila dolu do udoli, slunicko svitilo, a ja si vykracovala, obcas zkusila jestli se neuvilnil Uber...neuvolnil, tak jdu dal. No, bude to pekna prochazka, rikam si, dobrou ctvrt hodinku jsme nahoru jeli... A jak tak o tom premyslim, zastavi vedle velky pick up. Typek, povida, ze jeho kamos zrovna plachti dolu na paraglidu a ze ho jede dolu vyzvednout...a at si pry naskocim jestli chci. Tak to mam zrychleni, bezva! Ochotne me vysadi na autobusu a pak si jede po svem a ja konecne ulovim Uber a zanedlouho uz si to smazime smerem Lok Kawi Wildlife Park. Na to ze je vikend tu neni moc lidi, prevazne rodiny z detmi. No jo, kdo by se taky koukal na zviratka - deti a ja! What does that say about me?! Lok Kawi WIldflife park je takova napul ZOO a napul zachranna stanice. Vetsina zvirat je tam chranenych nebo ohrozenych, casto zachranenych od pytlaku, pasti nebo nalezenych. Park neni extra velky, ale krasne tri ctyri hodinky se tam stravit daji snadno, zvlast kdyz obedete vsechna zvirata a zcastnite se jejich krmeni! Vetsina zvirat je primo z Bornea, nebo to jsou unikatni mistni endemite, jako treba slavne probosis opice s obrima nosama. Vypadaji jako Pinocio a jsou hrozne legracni, s temi jsem si uzila legrace! Obri nos maji jen dospeli samci, a protoze zatim tady zadneho dospelka nemaji (prestoze nejstarsimu je 7 let) tak maji vsechny opicky tako vy nosik. Zajimave mi prislo take to, ze jsou to dobri plavci, maji tam bazenek a pry se radi obcas zhoupnou po liane primo do vody! Na vlastni oci jsem to nevidela, ale rozhodne bych chtela videt opici plavat! Dalsi prekvapeni bylo, kdyz jim k jidlu neprinesli banany jako ostanim opicim, ale dostali zelene lupeni a mrkev.  Udajne ovoce nesmi, jedi jen zeleninu a ovoce by jim mohla zpusobil trable! nafotim fotek jako blazen, a pak uz pokracujeme na dalsi krmeni. Tentokrat orangutani. Maji tam tri a ja se uz tesim, az je v Kuchingu uvidim na zivo volne v prirode! Dalsi krmeni, ktere si nenecham ujit jsou vydry. Skoro jak surikaty tam pozuji a jen co jim v jezirku pristanou ryby, vrhnou se po nich a pacickama pridrzuji a cpou se jak kdyby tyden nejedly! Kolem nich na sousi se vetvemi prohani gibon, no jako v pralese. Krmeni malajskeho tygra, pygmeyskych slonu co ziji na Borneu nebo asijskych medvedu si necham ujit, doprojdu zahradu kolem pstrosu, nejruznejsich druhu srnek a danku a antilop (vypadaji uplne Evropsky, jen mozna nejaka odruda vic adaptovana na tohle vedro) a pomalu si to mirim k vychodu. 












Na vecer mam v planu vyrazit na zapad slunce na slavnou Tanjun Aru Beach, ktera se tahne po cele zapadni strane mesta. Vsichni o tom basnili, jako o "must see",je posledni den v Kota Kinabalu, protoze v nedeli letim smer jih Bornea, takze jedinecna sance. No, a stalo to za to, ostatne posudte podle fotek sami!
..kazdopadne musim rict, ze to byl nabity a rznorody den a na to, ze to vlastne nebylo uplne v planu to byl super den! Akcni, just as I like it! Kota Kinabalu, I had a great time here, thank you very much!

















Žádné komentáře:

Okomentovat