Translate

neděle 15. března 2020

Live your dreams: Wanaka a dobyti Roys Peak

Opravdu se nam tentokrat podaril trochu rychlejsi ranni start, i tak jsme ale parkovali u zacatku stoupani na Roys Peak a slunicko uz smazilo a pri pohledu na hole kopce, bylo docela jasne, ze dnesni vystup ma asi tak nulovou sanci stinu. Tak vitamin D zejo! Ne ze ja bych ho mela nedostatek, ale myslim, ze Martin uz jen za tehle par dni naakumuloval zasobu na nekolik danskych mesicu dopredu!
Stoupani zacinalo docela sirokou, prasnou satolinovou cestou, co se proste cik cak klikatila nahoru. V mnoha zatackach byly zkratky prudkou pesinkou do kopce, ty se ale pri lezeni do kopce ne vzdycky vyplatily. Postupne se skrabete nahoru a pomalu se zacne otvirat nejdriv vyhled dolu na parkoviste v udoli, ale i na jezero Wanaka s prilehlym mesteckem. Byla docela dobra viditelnost takze i kopce na horizontu na druhe strane jezera byly pekne videt, takze all lined up na peknej vyhled! Kolem cesty kvetly suprovy velikansky bodlaky, a ac to byla evidentne jedna z vic frekventovanych hikes v okoli, skupinky vyletniku se docela roztrhaly, a kazdy si to sinul nahoru svym tempem. Potkavali jsme lidi, co byli nahore evidentne na vychod slunce a hupkali si to dolu pomerne dost obleceni, takze nahore musela byt asi docela kosa! Cim jsme stoupali vys, tim vic foukalo a az slunicko smazilo, bylo docela jasny, ze nahore bude celkem fucet.
Kousek pred zaverecnym stoupanim je takova pesinka, co vede po postrannim hrebenu na vyhlidku. Kdyz jsme stoupali nahoru bylo videt male pandulacky, co se tam foti jede za druhym, a jak jsme se pozdeji dozvedeli - mimochodem o te Cesky, co jsme potkali na Mueller hut! - je tu udejne uplna foto instagram spot, takze rikala, ze se tam stoji fronta! Jako musim rict, ze jsme to asi nejak vychytali, protoze jsme to mistecko meli aspon na cas dost pro sebe! Byl odtud bezva vyhled na obe strany jezera, jak smerem k mestecku Wanaka tak i pak do dalky kde na horizontu vycuhoval Mount Aspiring jako nejvyssi hora mistniho stejnojmenneho narodniho parku.
Odtud je to jeste par cik caku prudce nahoru, kde se pesinka tak trochu stoci kolem kopce, a krome toho, ze zacalo solidne foukat, se pak po uboci vyhoupnete na vrchol Roys Peak. Tam teda stoji vysilac, coz z toho - krome spousty dalsich lidi - nedela uplne idelani mistecko na piknik, ale vyhled je bezva! Na avokado toast a pauzicku s vyhldem jsme sesli o kousek niz do zavetri, kde byla takova super pesinka, po hrebeni kopce, uplne ze se vam tam chtelo bezet, a protoze na konci trcel na horizontu Mount Aspiring, vypadalo to jako by cloek bezet az k nemu! Obcerstveni jsme se vydali na sestup. Jako je to nahoru docela kopec - Roys Peak ma 1578m, takze kdyz si vezmete, ze se nahoru skrabete od jezera, co je 290m tak se docela projdete - jak nahoru tak i dolu.
Kdyz jsme se zklikatili dolu, bylo jsme vlastne docela upeceni a utapkani, takze koupacka v jeere pred tim, nez se vydame dal, byla dost lakava! Martin se navic rozhodl, ze ledove jezero je skvela prilezitost vychladit nase brutalne roztekle susenky (I know, never buy chocolate cookies in the summer, right!)..ktere se tada vydal 'zapevnit' mezi kameny mezitim co ja jsem se krucek po krucku snazila osmelit, abych vlezla do te ledove vody. Jak foukalo tak byly docela vlny takze to splouchalo tak, ze jednak vas ta vlna malem smetla, a pak vlastne nejake pomale osmelovani uplne nefungovalo. Tentokrat jsme byli ja jinem miste nez predchozi den a jezero tu bylo mnohem hlubsi, coz taky znamenalo jeste studenejsi nez to uz studene vcera. Jako byla jsem na sebe pysna, ze jsem tam vlezla, ale jak se tam Martin dokazal louhovat tak dlouho - hruba trikrat dyl nez ja - to nechapu. Osvezeni to bylo super, ale chvili mi teda trvalo nez jsem se zase rozmrazila na vyhratych kamenech na slunicku!
Nase chlazene susenky se mezi kameny asi trochu proderavely, protoze se z nich stalo takove plovouci baleni, ale usoudili jsme, ze dal uz je v tomhle vedru vozit nemuzeme, takze jsme (teda hlavne Martin) se zasladili jak blazen....a pak uz hupsli do auta a mirili zpatky do Wanaka. Dnesni plan byl presunout se smerem Queenstown, ale jeste jsme udelali par zastavek.
Prvni byla primo ve Wanaka, kde je takovy strom, co roste ve vode. Nasla jsem to jako jednu z mistnich photo spots a protoze jsme tudy stejne jeli, rikali jsme si, ze se tam pujdeme podivat. Rikaji mu That Wanaka Tree a verte nebo ne - ma i vlastni hashtag!!! Jako s jezerem a horizonte hor je to pekny, ale jako....je to proste strom! Blaznivy no!
Dalsi zastavka cestou do Queenstown bylo Arrow Town. Male, puvodne hornicke mestecko s nekolika ulickami a domecky, ktere jsou takovym mixem britskeho a americkeho stylu. Byli jsme tu uz odledne, takze vetsina veci byla zavrena, takze to byla jen takova rychla prochazka nez jsme se vydali k rece, kde jsme podle pruvodce nasli, ze by mel byt jeden spot, kde se natacela scena z Pana prstenu....a Martin byl odhodlany tohle misto najit! ja uz si ty filmy zas tak uplne nepamatuju, ale tohle je udajne brod z prvniho dilu, kde Arwen vycaruje to hroznou divokou vodu, co pak smete ty potvory, a pomuze Frodovi uniknout. Podle fotky, kterou jsme meli vygooglenou, jsme to mistecko nasli, a kdyz to pak Martin posilal svymu kolegovi co je udajne nadsenec, docela jsem cumela, ze to fakt poznal!
Z Arrow Town uz jsme to mirili na Queenstown, kde jsme vybrali pro dnesni noc takovej super krasnej kemp u jezera Wakatipu, kousek za Queenstown. Byl to jeden z tech DOC kempu takze nic fancy, ale krasny vyhledy na hory, a to jste jeste nevideli ten magickej vychod slunce!


Tohle jsou ty suprovy bodlaky, co rostly podel cesty!

Sice je v ty lahvi voda, ale Martinovy prislo super, ze to vypada, jako kdyz do sebe klopim scrumpy cidre v pulce kopce!

Prvni pamorama vyhledy na Lake Wanaka

To zasnezeny v dalce (a trochu v mracich) je Mount Aspiring - nejvyssi hora tohodle (stejnojmenneho) narodniho parku


Martin s vyhledem na Mount Aspiring

Panorama z Roys Peak

Tohle byla takova vyhlidka tesne pred poslednim stoupanim na vrchol a udajne je to foto instagram spot, o kterym par lidi, co nas mijeli dolu, rikali, ze se tam stoji fronta! Jako asi jsme meli stesti, protoze jsme to mistecko meli pro sebe!
 
S Mount Aspiring v dalce

 
On top of the world!
   
Pesinka az k Mount Aspiring!

Roys Peak vyhledy na jezero a mestecko Wanaka 
Avokado s vyhledem - no kdo to ma!


...a to uz jsme na ceste dolu...porad ale pekny vyhledy!
Rozmrazovani na slunicku po ledove koupeli 
#ThatWanakaTree


A takhle se tam ridi...tohle je po ceste do Queenstown - jako proste jedete a vsude jsou tyhle krasny vyhledy! 
Arrow Town


Žádné komentáře:

Okomentovat