Translate

sobota 21. března 2020

Live your dreams: Queenstown baby!

Prisla prvni zmena planu. Jak jsme se dozvedeli, silnice do Milford Sound, kam nase cesta mela vest dal, byla pro osobni vozy porad uzavrena (nekolik tydnu pred nasim prijezdem tu hrozne prselo a sesunulo se jim to tam, takze to bylo neprujezdne) a jedinou variantou bylo se tam dostat kyvadlovymi autobusy, ktere byly samozrejme beznadejne plne turistu s predbookovanymi tours... chvili jsme koukali, jestli bychom se nedostal aspon do Doubtful Sound, kde kajaky pujcoval taky, a ktery byl sice dal, ale udajne vyrazne min turisticky. Tam jsme ale nasli jen jedno volne misto, takze to nakonec padlo taky. Nezbylo tak nez se sbalit a nechat Milford Sound treba na nekdy priste, a s Fjordlandem v zadech, slunickem na strese a upbeat hudbou v aute jsme to smazili mezi ovcema a kopcema zpatky smerem Queenstown! Takze get ready for the party baby!

Queenstown je jedno z tech vetsich, a rozhodne asi nejvic turistickych mest, ktere na jiznim ostrove potkate. Rozklada se na okraji jezera Wakatipu, kolem ktereho se tyci horizont hor, ktery pohled na Queenstown dela super fotogenicky - pripadate si, jako byste se divali na katalog dovolene na Zelandu! Stejne jako zbytek Zelandu je Queenstown znamy hlavne pro outdoorove aktivity, a to jak v lete tak v zime, s tim, ze teda tady ten outdoor zamerili hlavne na adrenalinove sporty. Ostatne co byste cekali od rodiste silenosti jako bungy jumping! Milovnici blaznivosti jako paragliding, zipliny, raftovani, nebo nejruznejsi skoky a volne pady do propasti si tady rozhodne vyberous svoji adrenalinovou davku. Osobne nejsem uplne clovek, co by tenhle typ zabavy vyhledaval, ac Martin se me praktvky od zacatku nasi dovolene snazil presvedcit, ze bungy jump je neco, co hrozne nutne potrebuju zazit.... Jako pravda, kdyz uz nekde, tak asi tady, ale i tak me proste predstava skoku hlavou do propasti nepredstavovala dostatecne 'must-do'....na rozdil od Martina!

Do Queenstown jsme dorazili nekdy kolem obeda, takze idealni casovani na dalsi brunch mistecko se 'snob-enough coffee', ktere mel Martin na seznamu. Po jidle jsme meli tak akorat cas vylozit veci, a zejmena Martn stravit, protoze kolem treti se odjizdelo smer Nevis Bungy. Jinymi slovy, ano, Martin se rozhodl skocit, a aby to melo spravny grady, ten magor si vybral ten nejvyssi bungy co na Zelandu maji. Ma to 134 metru, asi 8.5 vterin volnyho padu a skace se to prakticky nad takovou hlubokou rokli....no jako pro me asi ani za zlaty prase (ani za zlaty avokado!), ale vyrazila jsem delat Martinovi moralni podporu - meli totiz moznost tam vzit jednoho cloveka jako 'spectator', coz bylo vlastne docela dobry, a rozhodne zazitek tuhle silenost videt zblizka!

Nevis Bungy je asi pul hodky z Queenstown, ale odvezou vas tam autobusem, takze se o rizeni nemusite starat. V registracnim centru musi oba, jak skokan tak divak, vyplnit udaje o zdravotni stavu a podepsat souhlas s tou blaznivinou. Skokany si pak zvazi, a vahu lihovkou napisou na ruku, zatimco divakum tam jinou barvou napisou jenom divacky kod. Vsude hraje party hudba, vsichni jsou hrozne chilled a na pohodu, v cekaci zone jedou na stenach videa vyskajici mladeze na zipline,  chechtajicich se skupinek na bungy nebo blaznive rejdicch vodnich skutru, strikajici vodu a endorfiny ucastniku na skalnate brehy soutesky.... proste reklama na happy life! Skoc si bungy a vsechno je najednou skvely! Live more, fear less - slogan, ktery se tu za tu chvili, co jsme cekali, na obrazovkach protozil mnohokrat. Takze jsme se - v duchu 'live more, fear less' nalodili do autobusu a vyrazili vstrict silenstv - teda Martin, ja jen tak napul!

Autobus vas doveze po uzke kamenite ceste az nahoru nad soutesku, kde si skokany znovy prevazi a vsechny vas navleknou do celkoteloveho sedaku. Skace se totiz z takove plosiny v budce, ktera je zavesena na lane vedouci pres rokli. Takovym vozitkem tam vzdycky prevezou skokany a divaky, a po te show vas zase prevezou zpatky. Takze to mate jako docela vyhled z prvni ruky, i kdyz neskacete - coz me naprosto dostacovalo. Bylo super, ze z hlediska bezpecnostnich veci to meli vymakany, vsechny - at uz skacete nebo ne, vas karabinou cvaknou na lano, takze se nic neponechava nahode, nebo lidske blbosti. Skokany nainstruuji, jak skakat a kdy si vyhaknout smycku u nohou, aby vs mohli pote, co nad propasti dopruzite, vytahnout nahoru. Skace se po hlave a lano vas vlastne trikrat vypruzi nahoru a dolu nez se zastavi. Martin vypadal zatim v pohode, a natesene - magor! Pri ceste tim vozitkem, co nas vezlo na tu plosinu nad rokli, m jeste chnapnul fotak a nasmazil par fotek, ale zbytek jsem mela v planu lovit na telefon - ac jsem se teda trochu bala, ze mi spadne dolu!

Na plosine si skokany prevezmou a po jednom jim kontroluji uvazky. S Martinem skakali jste dva kluci, a jako divak tam byla se mnou slecna jednoho z nich. V podlaze bylo takove pruhledne okynko, kterym se dalo koukat jak se skokani riti dolu (jinak dolu videt moc nebylo protoze vas pres okraj koukat z bezpecnostnich duvodu nenechaji). Cekala jsem, ze Martin bude nervozni, coz sice asi trochu byl, ale vypadal vlastne docela natesene...Kdyz ho posadili na takove otocne kreslo, kde skokanum pripednuji to lano kolem nohou, pri podledu dolu vypadal trochu jako by rikal 'tyjo, je to docela dira dolu!'...ale ve stylu live more, fear less hezky na odpocitavani roztahnul ruce a po hlave hupsnul dolu! No magor, rikam, ja jsem pro hodne cvokarin, ale asi trochu v jinym stylu. Ale Martin si to hrozne uzil! Adrenalinovy a endorfinovy opojeni pak jelo jeste po zbytek odpoledne, tak to byla vlastne docela sranda. A prislo mi super, ze je tam takhe moznost vzit na plosinu divaka neskokana, prisel mi to zazitek sam o sobe to videt takhle zblizka! Osobne bych asi zadnou takovou aktivitu nepodnikla a asi se spis sla probehnout nekam po kopcich s vyhledem, ale tak zazitky maji byt ruznorode, ze!

Ve stylu live more, fear less jsme si zpatky v Queenstown koupil cidre, zbouchali avokada a halloumi, co nam tam zbyval a vyrazili okusit mistni nightlife scenu. Na doporuceni kamarada jsme zakotvili ve World baru, kde delali legracni koktejly do cajove konvice (teapot coctails), ale hlavne, jak jsme objevili pozdeji behem vecera meli G&T za 8 dollaru, coz bylo proste neuveritelny! Kdyz se zavrela zahradka, rozjela se vevnitr docela dobra party, bylo legracni pozorovat skupnky mistnich, jak partyuji na good old hits od ABBA a tak!

No rozhodne povedenej vecer  - Queenstown diky! A live more, fear less!

Rizeni na Zelandu je radost protoze je to vsude hrozne pekny! Tohle je cesta smer Queenstown podel jezera Wakatipu

Ridit vlevo - ze me checked! 
Ovce - rozhodne jeden z omnipresentnich pohledu na Zelandu

 
Live more, fear less! 
Nevis Bungy - 134 metru dolu do propasti - neco pro adrenalinove silence!

Takhle nejak to vypadalo, kdyz clovek skocil.... 

Tohle je ta plosina, ze ktere se skace, a na ktere stoji divaci...priveze vas tam takovy zaveseny vozitko 
Martin pri vysvetlovani instrukci - live more fear less - zatim pohoda!


'Je to docela dira dolu'

'Tyjo, 134 metru neni uplne malo...'

'..ale tak co, zejo...'

'.. live more fear less!'

Jump!


Žádné komentáře:

Okomentovat