Translate

sobota 5. srpna 2017

Jídlo

Tenhle příspěvek tu měl možná viset jako úplně první, ale to jsem ještě netušila, jak prominentní roli jídlo v mísních končinách hraje. Tak jako Britové rádi a neustále mluví o počasí, tady je hlavní talking point jídlo. Není nic důležitéjšího, než se hned ráno dohodnout, kam se půjde na oběd a co se bude jist. A co teprve večeře, to je úplně jiný level! Nadšení, se kterým se o jídle baví, je až neuvěřitelné, a mnohdy si říkáte, že asi diskutují ojedinělý gastronomický zážitek. Ale kulový, každé jídlo je tu gastronomický zážitek! Jakou si máte kouoit péřovku vám rozhodně neporadí, ale s výběrem podniku na večeři nebo na oběd vám z rukávu vysypou tolik možností a s takovým nadšením, že byste žasli. Není neobvyklé, když se místo klasického zdvořilostního "How is it going?/How was your weekend? How are you doing?" padne klíčová otázka "Have you eaten?". No a samozřejmě není nad to, když odpovíte ne, protože v mžiku máte před sebou sérii návrhů, kam by se dalo jít. Další fáze pak následuje přímo během konzumace (před kterou jste si samozřejmě jídlo vyfotili a postli to na instagram nebo aspoň sdíleli s kamarády s všeříkajícím popiskem "Looks amazing!"). Asijský styl stolování je hodně společenský, hodně se žvaní a jídlo se často sdílí. To je opět skvělá příležitost k tomu nejen ochutnat různé věci, ale také sdílet dojmy o tom, co se konyumuje. No, a když je sněděno tak se začíná nanovo plánovat, kam se půjde na večeři, a když večeře zrovna skončila tak kam se půjde na brunch nebo na oběd...takový koloběh místního života...a přejedenosti!

Ne, trochu to přeháním...ale ne zas tak moc. Jídlo nebo teda možná spíš ty diskuse o něm tu jsou rituál. Jíst venku, ať už v restauracích, bistrech, kavárnách, nebo místních hawker center (takové street food tržiště), tu je poměřně běžné možností je nekonečno (nebo aspoň se mi to tak zdá). Z hlediska cenové dostupnosti hodně záleží na tom, jestli trváte na roof-top výhledu na Marina Bay nebo jestli upřednostníte místní kuchyni v hawker centru. Já, nepřekvapivě, dávám přednost vlastnímu vaření, ač tedy chuť nateplé jídlo v tomhle hicu úplně vždycky není, takže salát je king jako vždycky, žejo! Ale třeba kamarádka se přiznala, že nevaří skoro vůbec, protože v kuchyni nemá klimatizaci... takže každý podle svého.
Co je tu hodně drahé je alkohol. Daně na něj jsou super vysoké (podobně jako na auta a cigarety), takže malé pivo vás vyjde na něco kolem 10 singapurských dolarů (zhruba 6 liber což je asi 180 korun), půllitrový cidre na krásných 12 dolarů a lahev vína mezi 40 až 80 dolary. Takže co alkoholik, to milionář!
Experimentuju s čínskou zeleninou
Ohledně nakupování potravin to pro mě bylo relativně milé zjištění, nejen proto, že veškěré výrobky mají anglický popis, takže víte, co kupujete. Protože je Singapur pidi země a vlastní výroby tady moc není (protože tu na ní není moc místo), hodně produktů se sem dováží. Byla sem překvapená, kolik výrobků tu znám z regálů v Británii! Tesco výrobky tu někdě mají dokonce svůj regál jako něco "extra western" a Waitrose tu občas je nejlevnější značka! (přitom jeden z nejdražích řetězců supermarketů v Británii). Častý dovoz je také z Austrálie, no a samozřejmě všude možně z Asie...takže vybrat rýži můžete z nekonečného množství druhů, jen teda nejmenší balení je po kile, když máte štěstí. Ale samožřejmě není problém sehnat 15kg pytel! Podobná legrace je s nudlemi, velikosti a tvary a tloušťky jsou nesčetné. Trochu oříšek tu je s mléčnými výrobky, ani ne tak že by nebylydostupné, jako spíš jejich cena. Jasně, krávy v tomhle vedru by se asi neměly dobře, takže je to všechno dovoz, ale stejně... pro představu, taková mozarella (kterou v Londýně koupíte za libru) tu stojí 10 dolarů... Seženete tu cokoli, od kozího sýru přes jogurty až po britský chedar, ale rozhodně mléčné výrobky nepatří k těm levnějším položkám na účtence. Ono tedy po pravdě nic moc, potraviy tu jsou prstě dražší tak nějak obecně... Ale výběr je super, u některých věcí sice úplně nepoznáte, co to je (pokud neumíte rozsypaný čaj) ale idky jsem neměla problém. Mají tu vločky, mají tu ricecakes, mají u ryby a ovoce a zelenina tu taky je, takže jsem v suchu. S ovocem je to bezva, vypadáto, že budu moct jíst melouny a ananasy celoročně, takže žádné stížnosti. Na zeleninu si musím ještě počíhat na nejakého zelináře, ale v supermakretu seženete všechni co byste potřebovali. A mnoho dalších roztodivných věcí, které buď vypadají jako jakési lupení nebo mají tvary a barvy že nevíte,jak se to jí, jestli se to loupe....a takový zvedavec jsem zatím nebyla, abych experimentovala. Třeba to přijde... No a na co si upravdu nestěžuju je dostupnost čerstvých ryb, no tak moře je kousek žejo... takže to si užívám, stejně tak jako sushi.....které tu zvlášť večer před zaíračkou majív akci, takže je to děsně levný...a děsně dobrý! No, svíčková nebo knedlo vepřo zelo mi tu úplně nechybí, a jak říkám - stick to the salad! Zvlášť v tomhle vedru, nad salát prostě není! Tak si jdu dát!

Žádné komentáře:

Okomentovat