Translate

neděle 30. července 2017

Víkendové destinace

Sedím pod obří borovicí (obří jako vysoká, ale taky obří tím, že má obří jehličí, jsem vám to dokonce vyfotila jako důkaz) v japonsské zahradě. Je to taková zelená oáza na ostrově, je tu klídek a ve stínu se dokonce dá i obstojně existovat. Přemostěním přes kanál řeky navíc jde projít na další ostrov, kde je pro změnu čínská zahrada. Tuhle návštěvu jsem si ale nechala na jindy, protože kromě zahrad je tam taky muzeum želv, kam se chci jít podívat, ale dneska už bych to nestihla. Jak jsem říkala, chodit rozvážně, žádný rychlý pohyby, jinak jsi jako krysa (jako že se přeskočí ta fáze zpocenosti jako myš).
Obří stehno s obří jehlicí

Obří borovice

Dopoledne jsem se byla proběhnout V Kent Ridge Park, který je asi 5km od residence, kde bydlím. Už jsem tam byla o předminulém víkendu, ale tentokrát se mi podařilo vychytat lepší cestu zpátky. Vedla sice víc do kopce (oproti Londýnu nezvyk!), ale vracela jsem se pak přes campus NUSu (National University of Singapore), který je OBŘÍ a moc pěkný. 
Kent Ridge Park

Kytičky!

A tihle borci tu chodí přes silnici jak u nás žáby nebo srnky....

No a metr klidně měří no...

Včera jsem byla – opět běžecky – prozkoumat Pandan Reservoir. Jeden Kanaďan, se kterým jsem se trochu nechtěně náhodou seznámila mi to doporučoval, tak jsem byla zvědavá. No, pěkný to bylo, škoda jen že mi milý Kanaďan neřekl, že tam nikde není stín! Inu, opalovací třicítka nestačila, tak jsem se večer vydala sehnat tělové mléko, abych si mohla lízat rány. Ani to nezůstalo bez triku, protože k dostání bylo jen tělové mléko pro „asijsou pleť“, o „evropské pleti“ nidko nic nepsal. Ale soudě z toho, že jsem se do druhého dne nesloupala ani neproměnila na Asiatku, tak asi dobrý.

Pandan Reservoir

Kolem vede šestikilometrový okru.h...po sluníčku, samozřejmě!

Jinak jak je si nepřekvapivé, většinu času o víkendu jsem zatím trávila buď prozkoumáváním místni zeleně nebo organizačními věcmi typu sehnat bydlení nebo zařídit bankovní účet. Zeleně je tu k mému překvapení opravdu hodně, často jde sice o udržovaný park, ale opět na doporučení, tentokrát jednoho kolegy, jsem objevila i trochu singapurské divočiny. Celá oblast se táhne kolem McRitchie Reservoir, a je propletená traily různé délky a obtížnosti. No a tam jsem byla ve svém živlu, prostě torpická příroda, divočina, opice, žádný asfalt, no paráda! Takže samozřejmě hlavní take away byl sehnat bydlení kousek od tohodle běžeckého ráje (což se snad podařilo, ale o tom jindy).

MacRitchie Reservoir

A tady začínají jednotlivé trasy..

Podobně jako u nás při běhání ve Hvězdě potkáte veverku, tady potkáte opici...

Zátoka MacRitchie Reservoiru


Opičky!

Vřeštící opičky!

A ještě opičky...

Vstup na "Tree-top walk"...

Dvěře vám otevře opice!

A takhle jsem zpocená!

Tree-top walk

A tohlle je takový standardní výhled....prales...palmy...prales-.palmy...

Dalším milým objevem byl East Coast Park, což je na mapě takový hubeňoučký proužek zeleně, co se táhne podél východního pobřeží až téměř k Changi letišti. Celá trasa je hladký asfalt, bežíte podél pláže, palmy, barbecue stations, kde si skupinky nadšencu cmudí něco na grilu, no jak na riviéře...na ěstský běh fajn, ale víc bezva mito přišlo spíš na inliny. Takže milý ježíšku...ne, to by bylo asi pozdě, možná asi udělám nějakého předčasného.

East Coast Park pobřeží

East Coast Park pobřeží
Moje kokosová odměna za běh!

A to jsem já s kokosem!

Self-explanatory!

Zřejmě nějaká odrůda kokosu....válí se to tu všude!
Rybaření v místním stylu...
Multifunkčnost potravinářské folie se nezapře!
..netuším, k čemu tyhle sušené rybí k§žičky jsou..A asi to snad ani nechci vědět!

No, a protože tady se už chýlý šestá odpoledne a mě ještě čeká adrenalinový jízda autobusem domů (tentokrát jen s jedním přestupem!), tak se asi pro dnešek loučím. A protože vy máte ještě skoro celou neděli za sebou, tak si ji užijte!

Jo, a konečně taky ty fotky z té japonské zahrady, žejo! Spousta leknínů!!!









sobota 29. července 2017

Zpocený Forrest

Je tu fakt vedro a fakt vlkho. V tomhle měli všichni rozhodně pravdu. Občas si člověk mezi palmami, kokosy, opicemi, varany a exoticky vypadajícími barenými ptáčky připadá jako v tropickém pavilonu v ZOO. Kromě toho, že nejste vevnitř, ale venku. A že tu jste tak nějak konstatně. Fluktuace teploty byla za tu dobu, co tu jsem tak možná 4 stupně, a to podle toho, v jakou denní dobu měříte ..takže mezi 28 až 32 stupňů. Přiznám se, že předpověď počasí jsem přestala sledovat p prvních několika dnech, protože nejen že Norům, které mám nainstalované v telefnu, jejich předpověď na Singapur moc nevychází, ale hlavně ehm...prostě tu je pořád stejně! Ne, to bych kecala, někdy je víc vedro a víc vlhko.... a ta vlhkost je teda killer! Občas mi přijde, že se musí pohybovat mezi 80 - 500 %! Je to občas takový lepkavý pocit, úplně jiný než když je horký letní den u nás. Díky vlhkosti vás sluníčko nevypraží, ale prostě se orosíte. Pocení, je podle mě jedna z hlavních aktivit, který moje tělo v tomhle klimatu provozuje, zejména při běhu! První běžecké zážitky byly ..no... intenzivní! Vedro a vlkho způsobí, že se okamžitě děsně potíte. A jako děsně znamená děsně. Zplavíte se jako myš. A jako krysa, když běžíte nebo se snažíte běžet rychle. Nejdřív jsem si říkala, že musím mít nějaké nadměrné nožství potních žláz, ale když jsem viděla obdobně potem zmáčené i další běžce, tak mě to uklidnilo. Ale jaktu někdo v tomhle uběhne maraton teda ještě úplně nechápu! Jako obdobné sci-fi mi teď připadá třeba průměrný pace pod pět minut... Trochu frustrující zkušenost na začátku, ale zvyknete si. Teda....pracuju na tom!
Podle toho, kde běžíte, se musíte napakovat vodou. V parcích jsou většinou pravidelně fontánky s vodou (která není studená, jak byste si mysleli, že by vám bodlo v tom hicu...protože Asiaté studenou vodu moc nepijí. V restauraci se vás třeba zeptají, jestli jí chcete s ledem, ale myslím, že to dělají jen proto, že vypadáte jako Evropan!), ale na nějaké delší výlety s nejistotou vody je to batůžek! Další zásadní věc, je jesli běžíte jen na sluníčku nebo i stínem. Protože na sluníčku je fakt vedro. Chtěloby se říct, jako na poušti, ale tohle je taková vlhká poušť. Paradoxně vám tu v krku rozhodně nevyschne, což je při běhání ve vedru vlastně docela zvláštní pocit... Ne že byste neměli žízeň, ale v krku je stále zvlhčeno!
Není úplně jedno, kdy jdete běhat, ale skoro jedno to je. Ráno a večer je trochu míň vedro, ale zas to má háček v tom, že je často tma. Taková maličkost, která člověka nenapadne.. protože je to tu na rovníku, dny jsou celý rok stejně dlouhé. A když říkám dlouhé, myslím vlastně trochu krátké, protože jestě v půl sedmé ráno tu je tma...a zapomeňte na světlo ještě v devět deset večer v létě...kulový! Takže žádné ranní běhy při východu slunce.....saaaaad face :( ...No, takže to mi třeba chybí.. Mám ráda rána, vstát brzy na ranní běh, koukat, jak se sluníčko vyhoupne nahoru.... no, tohle bude muset počkat zase zpátky do Evropy!
Ale jinak co se sportování týče, lidétu jsou docela aktivní, ostatně počasí i prostředí tomu hodně napomáhají. Spousta parků, které jsou propojené takovými "konektory", což jsou prostě chodníky nebo pěšinky, kde nejezdí auta.... v parcích je často značení na kilometáž, cedule "get healthy, get fit, all together" a tak... Potkávám poměrně dost běžců nebo chodců, oblíbběná tu je silniční cyklistika, to je poznat hlavně v sobotu dopoledně kdy balíky vyjíždí hromadně hltat kilometry. Pár parků, kde jsem byla, má docela dobrý asfalt na inliny, tak asi zkusím výhedově někde ulovit brusle. A trochu jako v Londýně tu často jsou velké zelené plochy na fotbal nebo frisbee. No a pak skoro každý komplex bytů má k dispozici bazén a posilovnu. Na což si nestěžuju!
Takže abych to shrnula, jak si někteří mysleli, že začnu běhat v klimatizované posilovně na pásu, tak to teda ne, ale víc než 15 km jsem tu zatím neběžela.. a jak říkám, zpotíte se tu. Doslova do posledního vlákna na tom tílku a těch nejkratších kraťasech, ve kterých jste ochotni vyběhnout!

Asia Light

Možná je to tak trochu přiznámí, ale nikdy jsem toho o Singapuru moc nevěděla, a po pravdě se o Singapur ani nějak aktivně nezajímala. Nebyla to destinace, o které bych snila se tam přestěhovat, na seznamu "sem se jednou podívám" jsem Singapur také neměla, protože....protože proč, žejo? Velkoměsto v tropech..nic co bych vyhledávala. No, ale pak se vyloupla tahle příležitost. Věděla jsem, že tu máme office, ale ani mě nenapadlo, že by se mě to někdy týkalo nějak víc, než conference calls s lidmi, co tu sedí... A vida, ono jo! Pomalu a postupně jsem tak začala prozkoumávat terén, a z extrémně pozitivních reakcí snad každého, komu jsem o téhle příležitosti řekla, jsem začala získávat pocit, že to nemůže být úplně špatné místo na krátkodobé dobrodužství. Začínalo mi to být po pravdě až podezřelé, že jsou z toho všichni tak nadšení... takže bylo na čase to prozkoumat a udělat si obrázek sama, žejo. Trošku taster byla kráťoučká návštěva v únoru, která byla bezva, a dostatečně přesvědčivá na to, abych podepsala smlouvu a here I am now!
Nidky jsem se napovažovala za nějakého Asiofila nebo nadšence do asijské kultury. Před únorovou návštěvou byla moje jediná přímá interakce s Asií hlavně prostřednictvím mých asijkých kamarádů a spolužáků, což je skutečně jenom špička ledovce. A tak jsem měla podle všeho zaděláno na pěkný kulturní šok. Ale víte co, asi to jinak nejde. Z pracovní interakce s asijskými kolegy jsem věděla, že mentalita a pracovní styl je jiný a často ne nutně tak že by mi to úplně vyhovovalo. Procházela jsem stádii nadšení a natěšení pro dobrodružství, která se střídala se momenty mírné paniky. Vyzvídala jsem od evropských kolegů, kteří v Asii žili a byli a pracovali, ve snaze "štěstí přeje připravným". No a při jedné konverzaci během vánočního večírku, padlo kromě téměř standardního závěru "You will be fine and you will really like it!" také slavné "Asia Light". Údajně se tak o Singapuru mluví v kontextu zbytku Asie, že je to tu taková "dietní" verze Asie. Lépe stravitelná pro Evopana.  Taková Westernised. Asie, kde to, co lidé na Asii obvykle moc nemusí, jako třeba špínu a smog a neorganizovaný chaos a riziko/záruka pořádné sračky z absulutně autentické lokální kuchyně, jaksi není....
Nejsem (zatím) nějaký velký asijský zcestovalec, ale musím uznat, že  mnohá doposud poznaná místa jsou mnohem více "Asia Full Fat" než Singapur. A jo, je to fajn se na ta místa podívat, zažít možná to větší autentično, nevím, ale každopádně relokaci do takového čínského Guangzhou nebo indonéské Jakarty...no, thank you very much!

Někoho by to možná štvalo, ale já jsem za ten "závan západu" tady dost vděčná. Kulturní šok to nezmaže, ale myslím, že integraci a tak vůbec adaptaci obecně to dost usnadní. A přestože to tak možná z fotografií s drinky u bazénu nebo kokosů pod palmou vypdá spíš na "tropical paradise", myslím, že "Asia Light" je zátím rozhodně nejtrefnější popis/shrnutí ...takže blogu, budiž pokřtěn!



sobota 22. července 2017

Jezdím bez nehod

Oproti mnoha jiným asijským městům má Singapur velmi efektivní, moderní a convenient dopravní síť. Město prošněrovává 5 linek MRT (Mass Rapid Transit), což je takové velmi moderní metro. Kromě toho existuje ještě LRT (Light Rail Transit), se kterým jsem zatím ještě neměla tu čest, údajně jde ale o automatizované vlaky, které nabližují k MRT linkám...take takové overground v Londýně si myslím. S čím ovšem mám zkušenost jsou místní autobusy. Linek je tu mnoho, zastávek také, ale jejich frekvence ani zdaleka nedosahuje na Londýn, kde vám autobus zastaví doslova na každých desti metrech (což se může zdát bezva, ale když spěcháte ráno do práce a potřebujete rychle stihnout metro, tak bezva se vám ti už nezdá...ostatně, možná bych tady měka nechat místo pro Honzu na komentář!). Po zkušenostech z Lonýdna platilo takové nepsané pravidlo, že nejdřív člověk v novoměstě musí zmánout metro, autobusy jsou často až další level. Takový byl můj plán i pro Singapur, dokud jsem nezjistila, že na metro bych z místa, kde bydlím, musela jít pěšky dobrých 25 minut. To byste si řekli, že může být pěkná procházka, ale věřte mi, že při 30 stupních a vlhkosti 300 % a snaze nedorazit do práce jako orosený účastník maratonu, se to už tak skvělý nápad nezdá. Inu, nezbylo než stáhnout do telefonu Citymapper pro Singapur a začít vymýšlet trasu. Zastávka naštěstí byla hned u nosu, tak o problém méně, staví tu jen jeden autobus, tak se všechno zdálo hračka...až do zjištění, že některé názvy zastávek jsou nezapamatovatelné, a to proím předpokládám, že skutečně mají název, ne jakýsi kód ve stylu Blk 642. Další, a o mnoho děsivější zjištění ovšem bylo, že jak,ile nastoupíte, muíte vědět, kde vystoupitprotože jednak všechny zastávky jsoi na znamení, ale hlavně autobus názvy zastávek nehlásí. Mé oči marně hledaly na stěnách běžící svítící text „Next stop...“. Žádný tam nebyl, a tak mi kůži zachránil opět Citymapper. Každopádně se cestování autobusem, a hlavně někam do neznáma, stalo trochu napínavou adrenalinovou záležitostí, nad kterou se teď už spíš směju, ale usím přiznat, že mi bylo trochu ouvej, když jsem zuřivě vyhlížela cedulku na blížící se zastávce, abych si ověřila, že na své aplikaci počítám správně, a že už jsme prosvištěli bez zastavení tři zastávky místo dvou nebo čtyř. Další věc taky je, že nedáváte-li pozor, šup, a jste blbě. Ukázkový příklad dnes, kdy jsem vesele rozesílala fotky z tropů a taky vesele prosvištěla tu zastávku, kde jsem chtěla vystupovat. Pozitivní věc na místních autobusech je klimatizace, Citymapper tak dokonce má option na „heat safe“ trasy! Jak na autobusy tak na metro používám jednu kartičku, princip je jako v londýně pay as you go. Takže si nabijete určitou sumu a z té se vám to pak podle procestované vzdáleností strhává. No, a jednoznačně usím říct, že oproti Londýnu je tady cena jízdného úplné pohádka (nájem nebo cena některých potravin to ale poměrně obstojně kompenzuje). MRT vlaky i stanice jsou moderní (nebo aspoň ty kterými jsem doposud jela), klimatizované (někdy alias mrazák) a zastávky jsou docela daleko od sebe. Každopádně je to rychlý a pohodlný zplsob cestování, taž´kže je výhoda bydle někdy v dosahu. Jo, a Singapur je plný zákazů a věcí, za které mžete dostat pokutu, jedna z nich je například pití nebo jídlo v metru. A to že se tyhle zákazy dodržují, jsem si potvrdila když jsem vytáhla lahvičku s vodou a párktát si lokla, zatímco pán stojící vedle mě mě paralyzoval pohledem „slečno, co to děláte?“ Až pak jsem si všimla cedule „zákaz konzumace pití či jídla pod poutou 500 singapurských dolarů“. No, a pohotově jsem lahvičku zašroubovala a rychle jí šoupla zpátky do tašky. Naštěstí nikdo nic neviděl ani neřekl. Na rozdíl od zážitku z čekání na metro. Na nástupištích jsou ve většině stanic bariéry, které se otevřou až když metro přijede. V místech, kde se otevírají, josu na zemi nakreslené takové kóje, dvě červené z obou stran dvěří, a jedna zelená uprstřed. Tou zelenou lidé vystupují, ty červené jsu pro čekající nastupující lidi, aby se neboxovali mezi dveřmi ve výstupu a nástupu a vše bylo smooth and efficient, again! No, tak jsem vyjela eskalátory na nástupiště a prostě se někam postavila a čekám. Ve vteřině u mě byla droboučká dáma s tričkem „staff“ a velice slušně me upozornila, že stojím blbě. Koukám a vida, stojím v zelené kóji...přesunula jsem se o krok a půl vedle a všechno najednou bylo v pořádku. ...no, všechno tu má řád, highly regulated society. Fascinující na tom je, že to tak všichni berou automaticky, nidko se nebouří, nerozčiluje, všcihni holt go with the flow. A kolikrát si říkám, že to možná všechn je jenom kulturně rozdílný peer pressure. Když tu na přechodu všichničekají, až padne zelená, prostě se nerozejdete na červenou, protože...nevím vlastně proč, ale je vám to najednou blbý? Nepříjemný?A jak jsou takoví milí a slušní a hrozně respectful, že je prostě nedokážete poslat do háje, když vás posunou ze zelené do červené kóje... No věřte mi, je to tu zážítek!  
Zelené kóje na výstup, červené na nástup...a fakt to dodržují!

Moje Smartcard na MRT a autobusy, nafasovala jsem Spidermana 
Snazší hledání stanic, červeně bliká stanice, kde zrovna jste a zeleně ty kam to až jede...


...a nad dveřmi svítí, na jakou stranu se budou otevírat!

čtvrtek 20. července 2017

Začátek mého singapurského života

Než jsem se stačila rozkoukat, byla jsem rozjetém vlaku. Teda, spíš v letícím letadle. První destinace byla Jakarta na pár dní, pak na trochu déle Manila a nakonec krátké zastavení v Kuala Lumpur a pak zpátky do Singapuru. A vím, že to zní jako exotická dovolená, ale dovolte mi podotknout, že šlo o business trip! ...vlastně takové pokračování tour, která začala v únoru Čínou a Austrálií. No ale každopádně proč to říkám, jsem si vědomá, že se trochu dostávám do skluzu co se psaní týče, zážitků příliš a času málo, znáte to...
Tak jsem se dneska rozhodla, že vzdávám snahu o chronologično a že vám napíšu něco mám o Singapuru, protože už to jsem přecijen pár dní a by zatím nevíte nic víc, než že jsem přijela a že tu je vedro a vlhko jak v pralese. No a zážitky z mé pracovní cesty po jihovýchodní Asii počkají. Ale nebojte, o vyprávění o šílené indonéské dopravě nebo nejlepších ananasech, co jsem kdy jedla, nepřijdete...jen to bude trochu retrospekt a trochu jak čas dovolí. Tak pardon!

No, takže k Singapuru...

Z Kuala Lumpur to sem nebyl ani moc teplotní či klimatický šok, teda pokud nepočítám taxi, které mělo klimatizaci jako mrazák. Droboučký Asiat se nadšeně vyptával, na jak dlouho tu jsem a já mu se smíchem odpovídala, že dokud se mi tu bude líbit. Chlape, teď jsem přijela, tak žádný spěch. Projeli jsme napříč městem podfrčli to tunelem ze západu a vyjeli na východním pobřeží. Byt, který mi firma v rámci relocation package zařídila na první měsíc, byl v areálu Oasia residence. Téměř veškeré bydlení tu je v high rise buildings, my bychom řekli takových moderních, vysokých panelácích. Některé mají balkon, terasu, bazén, vlastní fitness centrum a tak.... Projížděli jsme kolem zeleného parku West Coast Park a já si říkala, že by bylo fajn, kdyby byt byl kousek od nějakého parku...a v tu ránu jsme zanuli ulicí West Coast Crescent k vysoké moderní budově, která nesla název Oasia residence. Tak jsme tu. V recepci už mě očekávalo, všechno bylo připravené a za chviličku už jsem postrkovala kufr moderně zařízenou lobby s pohodlně vypdajícmi sedačkami. Skrz prosklené dveře byl vidět velký, velmi lákavě vypadající bazén. Všude byly palmy, vypadalo to jako v prázdninovém tropcikém hotelovém letovisku. Na konci lobby byl pult na snídaňový bufet, koutek s kávovarem a čajem a studenou vodou (studená voda nebo voda s ledem je velmi západní výmysl, v Asii se na to moc nehraje. Ne že by vám studenou vodu nedali, zvlášť když vidí, že jste ňouma Evropan, ale pokud si vyloženě neřeknete, často automaticky přinesou vodu pokojové teploty. Nebo dobrá, možná trochu chladnější, ale rozhdoně nic, co byste si představili v letní den) a ledničkami, kde se chladily džusy. Dle instrukcí jsem vyjela do osmého patra. Katrou jsem otevřela dveře do moderního, tak akorát velkého prosvětleného bytu. Všechno vypadalo nepoužitě a já si říkala, že přeci musím být první host! Některé vybavení mě pobavilo, třeba dvě televize se při mé frekvenci sledování rozhodně vyplatí! Ale pak tu mám věcičky jako rýžovar (který jsem sice jestě nevyzkoušela, ale mám to v plánu!) nebo dálkový ovladač na klimatizaci. Nestěžuju si, byt je to super, a to ani nemluvím k tom, co všechno mám k tomu! Mobil s datama a lokálním i zahraničním voláním (škoda, že Česká republika není na seznamu těch zemí, do kterých můžu neomezeně volat). Bazén a posilovna a snídaně a ..no prostě mám tu úplné království! Musím uznat, že v tomto ohledu se o mě firma postarala skvěle.
Lokalitou to je taky docela fajn, do práce musím pár zastávek autobusem a pak MRT (Mass Rapid Transport), což je místní super efektivní metro. Legrační je, že má zkratku SMRT jako Singapore MRT..hehe! No a autobus mi staví přímo před nosem (o cestování autobusem vám ještě povím odděleně, neb to je občas trochu adenalin), takže se nemusím ráno zpocit hned. Přestupuju na stanici Clementi, kde je gigantické nákupní centrum (další významná feature Singapuru, je jich tu mraky a jsou obří a seženeta tam nad úpkně všechno!). Konečný výstupní stanice pro cesty do práce je pak Jurong East na zelené lince. Kanceláře máme v International Business Park, což je vlastně typově podobné, jako jsem byla zvyklá v Londýně. Spíš na okraji města, velký business park se spoustou budov...kdomě toho, že tady jsou navíc vodotrysky a palmy a spousta další zeleně. Je to asi 15 min chůze do kanceláře, což by se mohlo zdát jako krásná ranní procházka, ale ve třiceti stupních a 300% vlhkosti už se to tak bezva nápad nezdá. Ale jak říkaj, to si zvykneš... tak si zvykám. A musím říct, že to asi funguje, dneska už jsme se aní nemusela tak hrozně plížit (rychlé chůze se vymstí krůpějemi potu po celém těle), takže dobrý! Vstup do kanceláře máme na otisk prstu (exciting!), což je tu oblíbená aktivita. Otisk prstu mám dokonce i na své singapurské ID kartiččce. Ministry of Manpower tu jede, regulovaná společnost teda!
Kancelář je open space jako jsem byla zvyklá, jediný rozdíl je, že tady má každé místo kolem takovou ohrádku trochu, jak to znáte z amerických filmů. Což je dobré i špatné ..záleží, jestli se chcete schovávat před světem nebo se socialise.... Celkově tak office je tichá, občas až moc myslím, ale naštěstí sedím spolu s lidma z graphic department, kteří jsou bláznivý a hluční, takže je všechno v pořádku. Co se týče národnosí, je to docela mix, převažují Asiaté - obviously -  ale máme tam i Francii, Střední východ, Ameriku nebo Austrálii...nebo exotiku jako Mauricius a tak. Ne, je to fajn, pracovní kultura a celkově mentalita je jiná a je to z toho prostředí cítit, ale myslím, že to půjde. Mnoho nových věcí na co si zvyknout, ale tak to není asi žádné překvapení. A abyste měli trochu lepší představu, přidávám pár fotek. A teď si jdu zaplavat a pak spát, další vyprávění zase přístě!
Naše lobby

Tady pracuju!

Tohle jsou ty vodotrysky

A takhle to vypadá v okolí

Naše lobby

sobota 15. července 2017

Singapore, here I come!

Konec dubna...konec května...a nakonec pátek 30. června. Datum relokace se pořád posouvalo a posouvalo, ani ne tak že já bych nechtěla jet, jen jsem pracovala na projektu, který se zpozdil. Nakonec ale můj oficiální zčátek v singapurské kanceláři padnul na 3. července. Exciting! No a když už jsem měla datum, všechno ostaní se dalo začít plánovat kolem toho. Z firmy mi potvrdili byt, který jsem v rámci balíčku od firmy dostala, koupila jsem si jednosměrnou letenku – a věřte, že to je podivný pocit kupovat si one way ticket do Singapuru! K mému zelenému travel buddy jsem si objednala červeného, 130 litrový loďák na kolečkách, no a jestli se nesbalím do tohodle tak asi vůbec. Začala jsem třídit věci a odnesla soustu věcí na charitu, ale stejně to v pokojíku vypadalo, jako by nic neubylo! Napakovala jsem obří tašku věcí do Prahy, hlavně zimní oblečení, které jsem usoudila v Singapuru netřeba (to jsem jestě netušila, jaký mrazák tu dokážou udělat klimatizací, ale o tom příště!). No a pak už nezbylo než jen sbalit co se bejde do dvou kufrů, ale vydat se za dobrodužstvím. Easy, žejo!

Jenže pak se věci poněkud zkomplikovaly... podobně jako jsme byli začátkem roku v Austrálii a Číně, tak postupně budeme navštěvovat během roku i další markets. Původní plná byl smáznout Indii a Střední východ v květnu, ale to se nezadařilo časově sladit, takže se to přesunulo na srpen. Ale začátkem července se ukázala jako vhodná a zároveň jediná možnost Jihovýchodní Asie. Hm, tak jo...letenku jsem měla koupenou na přílet v sobotu, v pondělí jsem v kanceláři musela podepsat papíry ohledně víz, takže odlet do Indonésie naplánován na úterý ráno. To samozřejmě způsobilo zmatek v celé organizaci a potvrzoání bytu, ale nakonec se všechno vyjasnilo, byt mi přebookovali na 13. července po návratu z Malaysie, teď jen zbývalo to inteligentně sbalit tak,aby se nejen všecho vešlo, ale abych na první dva týdny cestování měla vše, co potřebuju. Easy! ..no měli jste vidět Honzu, jak se na mě s pobavením koukal z potele, když jsem tam rozpačitě třídila „tohle jde sem a tohle tam“. Doléval mi víno a pouštěl hudbu a myslím, že přestože by se mnou jel hned, zorganizovat tenhle výbuch mi rozhodně nezáviděl...

Když jsem lidem v práci říkala, že pátek je můj poslední den, nadšeně se ptali kdy letím a byli úplně vedle z toho, že letím v ten samý večer. Jo, možná jsem si mohla vzít volno, ale proč..balit na psolední chvíli takhle do daleka stejně nejde, a co, cudu jen seděta koukat na hodinky, kolik zbývá do odjezdu na letiště? Z práce mi objednali taxi, co mě s oběma zavazadly vyzvedlo před domem. Byl to zvláštní pocit. Zavřela jsem kufry a stála uprostřed napůl prázdného pokoje. Vypadalo to smutně... Připomnělo mi to můj odjezd do Kanady, ten pohled do zhasnutého pokoje brz ráno před odjezdem na letiště. Pamatuju si, jak jsem si říkala „tak čau za rok“...to u londýnského bytu asi úplně neplatilo. Honza byl v práci a v bytě bylo ticho. Naposledy jsem se rozhlédla a pak už to ranní ticho prožízlo moje hekání, když jsem se snažila přes malé koberečky v chodbě provléct kufr, který jsem měla pocit, že musí vážit aspoň tunu. Po pravdě jsem byla docela nervózní protože jsem měla dokoupené zavazadlo, teda, 25 kg...takže jsem na dva kufry celkově měla 55 kg limit. Mega hodně, ale nevěřili byste kolik má člověk krámů! Váha překvapila i taxi řidiče, který v upravené vestiččce pohotově bagroval zabazadla do kufru. Mno, a hurá do práce...

S lidmi z práce jsme měli domluvený společný farewell oběd. Dopoledne jsem ještě kutila pár věcí, uklidila stůl a skartovala hromadu starých dokumentů, slupli jsme obídek a dali si drink na počest mého dobrodružství, dostala jsem moc pěkné a milé přání...no a než jsem se nadála, už mi hlásili, že moje taxi na letiště čeká. Rozloučila jsem se naším londýnským týmem a bylo to hrozně pěkný, byko mi z toho až smutno, protože mě skoro všichni šli ven doprovodit ven... Kluci se chopili kufrů, holky mě objímaly a na mě to úplně padlo, jak mi ta londýnská partička bude chybět... Ale jak jsem všem slíbila, nejpozději na Vánoce!

Měli jsme s Honzou sraz na letišti. Tyhle loučení nejsou nikdy super, ale Honza byl skvělej. A já za to byla vděčná! Seděli jsme v kavárně a čekali na otevření check in přepážky na zavazadla. Nevěděla jsem, jak se cítit..bylo mi smutno, ale zároveň jsem se těšila, bála jsem se, ale zároveň mě na tom bláznivém výletu něco děsně lákalo... myslí, že definice rozpolcené mysli!

No, ale nebudu to natahovat....rozloučili jsme se a já zmizela skrz security... Poslední hovory provedeny, a tak už jsem se jen nalodila ...a se slzamiv koutku očí jsem sledovala, jak se Londýn vzdaluje a vzdaluje... a pak jsme proletěli mraky a nebyl vidět víc než cukrová vata... Tak jo. Singapore, here I come! Be nice to me, jsem tu nová!   


pátek 14. července 2017

Trochu jiná čína

Vzhledem k tomu, jak dlouho trvalo vyřídit víza do Číny, jsem si říkala, že jsetli mě tam po těch všech lapáliích nepustí, tak budu vážně naštvaná. Na imigraci nás čekala obří fronta, pěkně sešikovaná do regulovaného kordidoru, kolemkterého kroužili jako ostříži nevlídně se tvářící hlídači s obušky u pasu. Přepážek bylo mnoho, lidí ve frontě bohužel ještě víc, takže jsme strávili krásnou hodinku rozvážnými pomalými úkroky v hadovi, co se vinul tam a zpátky a tam a zpátky, Prošli jsme termokamerou a nakonec sláva hurá jsem se ocitla tváří v tváří absolutně lhostejně setvářícímu úřadníkovi, který se ani pikosekundo nenamáhal mluvit anglicky. Možná trochu rozpačitě jsem mu na čínskou větu, která zněla jako otázka, odpověděla v angličtině, neb mi ani nic jiného nezbývalo. Po rozuálním listování stránkami mého pasu mi tam vrazil razítko, podla mi pas zpátky a já byla v Číně. Spoulu se spoustou, a jako že vážně spoustou Číňanů. Guangyhou z taxíku vypadalo jako takové obyčejné šedivé město. Panelové zaprášené výškové budovy, zatažená obloha, mraky nízko, no na první pohled nepříliš veselé nebo lákavé město. Ale jak to už na těhle "výletech" bývá, šup hotel, šup meeting room, šup taxi, a než jsme se naděli tak jsme stáli ve výtahu Guangyhou tower, která je prý jedna z nejvyšších budov v Asii. V horním 103. patře má restauraci, ze které věřte nevěřte je parádní výhled na osvícené město. Bylo to legrační, náš account manager v Číně, Gavin, to zřejmě pojal trošku soutěživě. Austrálie byla úspěšná a tak se Phil netajil pochvalou Violet, která je sice bláznivá ,ale odvedla good job  organizaci klokaní části tripu. Mno a Gavin přeci nemohl zůstat pozadu, zvlášť když jsme sebou měli klienta, že...  A tak to byla legrace, a po pravdě velmi milý a zajímavý gastronomický zážitek. Musím přiznat, že jsem byla nervózní z konzuace nejrůznějších zvířátek a případných společenských nebo kolutrních faux pas...ale všechni proběhlo naprosto v pořádku..až na testování slavného stoletého vejce.... Prostě holubí vajíčko, co je v jakémsi nálevu děsně dlouho že je celé černé. No na pohled to opravdu není nic, co byste si dali, ale vzhledem k tomu, že jsem ve vší slusnoti odmítla kachnu a vepřové, tak jsem si říkala, že z tohodle se asi už vykroutit nedokážu. Na čem jsem ale trvala bylo že ochutnám kousek, žándé že to slupnu celé! Problém je vtom, že všechno se jí jenom hůlkama! Takže abych se z toho opravdu nevyvlíkla, než jsem se nadála přinesli na podnosem se slavnostním bílým ubrouskem obřadně položený zlatý příborový nůž. Celá restaurace zašuměla a já cítila, jak na mě všichni civí. Nebylo cesty zpět, tak jsem slušně poděkovala a pokynula a obřadně sáhla po noži a slavně rozkrojila tu čenou nádheru napůl. No, sníst se to dalo, ale že bych z toho mla nějaký požitek to opravu ne, děkuji. Ale tak asi to je část kultury, že! Stejně tak jako večerní procházka ulicemi s neskutečnými podivnostmi a patvary jídla a ovoe a zeleniny, Fascinující. Ačkoli si jsem jistá, že kté opravdové Číně máí tohle ještě daleko, ostatně aspoň jako ochutnávka postačil výlet ta jednim z našich suppliers, zhruba hodinku za město. Dráty vysokové vedení, a ve větru se sušící oblečení plápolající s oprýskaných betonových balkonů. Nemohla jsem si pomoct, prostě to působilo neuvěřitelně depresivně. Ale třeba jen špatné počasí... Následoval přelet do Shanghai, která na první pohled nebyla o nic zelenější, ale za vhled do místní kultury, infrastruktury, přemýšlění a tak vůbec priorit to rozhodně stálo. Jeden z nejzajímavějších meetings co jsme měli! No a protože Shanghai byla poslední destinací naší cesty, místňáci nám samozřejmě chlubivě chtěli ukázat noční městskou skyline. Ta hrála barvičkami, stejně tak jako naše tvářičky na cestě do hotelu v pozdějsích hodinách, s pár drinky v krvi s aspoň bude dobře spát. A přestože takhle návštěva byla jsem čmuch čmuch rychle šup sem šup tam, tak jsem za ní hrozně vděčná, dodá to člověku tu chybějící perspektivu. Jak chválkyhodný úmysl tlačit do recyklovatelných obalů, ale co když všechni stejně skončí v obří díře v zemi v moři nebo v plamenech? Se spoustou broukůl v hlavě jsem se rozvalila na sedačce a než jsem se nadála, vytuhla jem jak řepa.... a pak už to znáte, vystoupila jsem v Londýně, jet lag jak prase ještě několik dní...a pak jsem  vám všem psala, jak jsem se měla, někomu víc a někomu míň, ale tak teeď už to všichni všechno víte!
Shanghai skyline

Trendy dekorace v baru v Shanghai

Čekání, až se mi nudle kydnou na hlavu

Výhled na Guangzhou

Guangzhou tower