Translate

sobota 10. listopadu 2018

Aussie land - vylet na jih Sydney

Mozna mi to nebudete verit, ale tohle je porad Sydney. Jo, musela jsem asi 40 minut busem, ale La Peruse, jak se ta cast jizni Sydney jmenuje, je porad ve meste. Pred tim nez jsem ohla vyrazit byl ale trocho orisek sehnat jizdenku na autobus. Respektive, behem tydne kdyz jsem popojizdela vlakem/metrem, v automatu si slo vzdycky koupitjednorazovou jizdenku, ale to na autobusy nefunguje. Musite mit takovu mistni litacku, podobne jako v Singapuru MRT Smartcard nebo v London Oyster. No, ale tu samozrejme nemuzete koupit jen tak v autobuse, takze kdyz jsem vitezoslavne nasla spravnou autobusou zastavku, nevitezoslavne jsem se zase otocila a sla shanet trafiku, kde by meli mistni Opal card. To nastesti nebylo nekonecne neuspesne, na treti pokus jsem ji sehnala, a mohla si tak pripadat jako mistnak! A kdyz prijel muj autobus, uvelebila jsem se na sedacce a pozorovla z okynka jednotlive ctvrti. Nejdriv jsme byli vic ve meste, ale pak se zastavky zmenily ve vic residencni ctvrti, obri baraky - neni divu, ze se tem Australanum v Londyne zdaji vsechny bytecky pidi...maji tu nekonecne mista, kazdy dum ma zahradu nebo zahradku, a jak to tak na jare byva, vsechno pekne kvetlo, tak to bylo takovy hezky!

Vystoupila jsem doslova na posledni zastavce, v zasade tam byl takovy obri kruhovy objezd, na kterem se autobusy a auta otacely, ale dal bylo uz jen more a utes....vitejte na La Peruse.
Mela jsem v planu se vydat na vylet, ktery propojoval dve trasy - Henry Head walk a Cape Banks walk. Bohuzel kvuli sesuvum pudy byla spojka mezi temahle dvema trasama uzavrena, takze jsem vyrazila smer Henry Head, a rikala si, ze pri nejhorsim se vratim stejnou cestou zpatky. Cesta zacila na piscite plazi, kde se pri patku slunily maminky s detma, ke kterym se k odpoledni trousily skupinky misti omladiny. Postupne pisku ubyvalo a pesinka se zmenila v kamenitou stezku, nebo jen cesticku vedouci skrz suchy palmovy les a kapradinove porosty. Obcas se stoupalo nahoru, obcas jste hupkali dolu po kamenech, nekde byly dokonce schody na vyhlidku na more. Slunicko svitilo, podivne kvetiny a rostliny kvetly, vyhledy na modromodre more byly krasne, a to jsem jeste netusila, ze bude lip. A pak, za zatackou...se objevil utes...skaliska pobrezi a modromodre more a vlny rozbijejich se o ne...modromodra obloha...jako fotky to asi popisou lip, ale byla to parada. Cesta dal pokracovala vlastne nahore podel toho utesu, takze se vyhledy menily, chvilkama tam byly takove chodnicky trochu vic do vnitrozemi. Podel pobrezi, ktere se vlnilo se pak alo dojit az do dalsi zatoky, kde byla plaz se se spoustou musli! Na konci te plaze teda bohuel byl opravdu zakaz vstupu, takze jsem to musela otocit staejnou cestou, ale tak jsem si jeste aspon povegetila u poverzi, porovala vlny a sumeni more...jo, life is good in Australia! A jako na to, ze sem dojedete autobusem MHD a jste porad ve meste, to teda rozhodne jako misto na prochazku...nebo beh...neni vubec spatne!

Par fotek pro ilustraci, ale dalsi jsou v Sunshine Sydeny albu ve fotogalerii.




 








Žádné komentáře:

Okomentovat