Translate

sobota 4. dubna 2020

Live your dreams: na vlnach Abel Tasman National Park

Abel Tasman National Park je nejmensi narodni park Noveho Zelandu, ktery zabira spicku severa jizniho ostrova uplne na pobrezi. Pri mem uplne puvodnim planovani jsem si myslela, ze se az sem nedostaneme - precijen z Fjordlandu na jihu ostrova to je sem pres cely ostrov! Ale kdyz nas kajaky v Milford Sound vypekli, rozhodli jsme se najit alternativu, a kombinace kajaku, pobrezi a moznosti videt lachtany byla dostatecny deal-breaker.

Prvni quest bylo zamluvit kajaky. Doporuceni pana domaciho z prechoziho kempu jsme sice meli, ale slo o skupinove organizovanou tour, coz se nam moc nechtelo. Nakonec se ale podarilo najit spolecnost, ktera nabizela tzv. 'free kayaking', coz v zasade znamenalo, ze vam pujci vybaveni, muste projit proskolenim, ale pak hupsnete do vln, dostanete mapu, a muzete si kajakovat kude jak chcete. My jsme to navic nablikli tak, ze jsme si objednali water taxi zpatky - to znamenalo, ze mame cely den na brouzdani se po vlnach! Navic jsme odpoledne museli (bohuzel!) uz zahajit zase ustup smer Christchurch, takze jsme nechteli dorazit uplne pozde.

Jako vychozi misto jsme meli Marahau, male mestecko u pobrezi, kde krome par domecku byly vlastne jen kemp, par hotylku, kavarna a spousta pujcoven kajakoveho vybaveni nebo kajakovych tours. My jsme meli rezervaci s Marahau Sea Kayaks. Na parkovisti se uz natesene zrocovali lidi, ac bylo jen neco po osme rano, vsichni se zurive mazali opalovacimi kremy a ladili slunecni bryle. Protoze jsme rezervaci a platbu sfoukli online predem, pri registraci nas jen priradil do skupinky dalsich asi sesti lidi a s excited mladou slecnou instruktorkou jsme nejdriv vsichni museli projit povinnym skolenim. To bylo vlastne docela fajn protoze vam daji mapu, ukazou kudy jet a cemu se vyhnout a kde jsou pekne plazicky a kde koukat po lachtanech a tak. Pak si vyzkousite par bezpecnostnich manevru s lodi, co delat, kdyz se preklopite a tak. Nejdriv jsem si myslela, ze dostamene takove ty siroke sea kayaks, co jsem znala ze zkusenosti z thajskych mangrove, ale tyhle byly ty dlouhe, prave sea dvou kajaky s pedaly a kormidlickem vzadu. Veci jsme meli utesneny v prostrednim vaku, dokonce jsme dostali pujceny i nepromokavy pytel, a tak se Martin rozhodl vzit s sebou i zrcadlovku na foceni, protoze vyndavat mobil na foceni asi nebyla uplne varianta. A jak jsme tak sedeli vsichni zakurtovani ve vestach v lodich jeste na trave, prisla asi nejvic sokujici poznamka od instruktorky - prosim necurejte nam do lodi! Jojo, taky byste rekli, ze by vas to ani nenapadlo, ale evidentne nekoho uz jo. No, co na to rict, ze! Snad jen to, ze pred a zad lodi jsou propojeny - dodala s pokrcenymi rameny na zaver.

K mori to bylo par minut chuze a nalozene lode nam tam prevezly takove super traktory, co meli vlek upraveny na prevoz lodi. Mezitim jsme to po plazi prosli az k melcine, kde jsme se zacali nalodovat. Jeste jsme chvili padlovali spolecne a intruktorka nas okoukla, jestli nekde neni zadelano na prusvih, a pak uz nas odmavla a nechala nas samotne vstrict oceanu a tempu, ktere nam vyhovuje. Slunicko svitilo, voda byla studena a tak byl clovek rad za ten neoprenovy bryndak, a vesta, kterou jsme museli mit na sobe porad, vlastne slouzila fajn proti vetru, ktery se zvedal jakmile jsme zacali vyjzdet vic na otevrene more.

Mapicka pobrezni casti Abel Tasman National Park - my jsme projizdeli trasu z Marahau na jihu smerem k Anchorage. Ale samozrejme se daji booknout i nekolikadenni vylety, kdy to pobrezi na kajaku (nebo v kombinaci kajak + chuze) daji projet az na sever k Totaraui

Pisecnou plaz na pobrezi za chvili vystruidaly kamenite a lesnate kopecky. Projeli jsme podel pobrezi Tinline Beach, a Coquille Bay a odtud se par rozhodli prejet k malemu Fisherman island s nekolika peknymi plazickami (ktere byly bohuzel obsazene romantickymi pary, tak jsme se rozhodli nerusit a nekotvit...). Objeli jsme Fisherman island kolem dokola, coz nas dostalo na uplne otevrene more. Podel Fisherman Island se pak dalo prejet k vedlejsimu, vetsimu Adele Island. Tam jsme vedeli, ze z  jeho severni strany je mozna pozorovat kolonie lachtanu - coz bylo neco na co jsme se nevic tesila!!
Udajne je jich dost i na vychodni strane ostrova a casto se tam uchyluji samice s mladaty, takze se lodimdoporucuje tam nejezdit a nechat jim tam klidek. I tak je minimalni doporucena vzdalenost 20 metru, coz ale neni vubec tezke dodrzet, protoze ve vlnach stejne musite zustat trochu od pobrezi, pokud nechcte aby vas to mrsklo na skaly.

Kdyz jsme se blizili, clovek mel uplne oci na stopkach a skenoval pobrezi, jestli se tam nejaky kamen pohne - vypadaji totiz dost podobne jako ty skalky, na kterych se pelesi. No a pak jsme se videli, spoustu legracnich tvorecku, co se lopoti po kamenech, vystavuje na slunicku nebo si drbe zada o kameni. Dokonce jsme videli o lachtanici s lachtanatkem, ktere se snazilo vysplhat na kamen a porad sjizdelo zpatky do vody. Nekteri jen tak line lezeli jako vanocky na kamenech nebo na kladach, ale par jich uplne ukazkove pozovalo Martinovi na fotky! Byla jsem prekvapena, jaky to jsou mrnouskove, pamatovala jsem si lachtany z prazske zoo, co byli pekny mackove oproti temhle tvoreckum! Ale byli rozkosny a hrozne legracni - no proste neskutecny! Zazraky prirody - trochu jako kdyz jsem videla takhle volne v prirode orangutany. Jsme tak zblbli ty zvirata videt v zoo, tak pak najednou v ty prirode je to uplne krasny, a tak nejak skoro emotivni!

Vyrazime - Tinline Bay pred nami

Vpred ke Coquille Bay!

Fisherman Island

Jizni strana Adele Island

Pusinkujici se lachtani - no proste bozi!!!
Nekteri uplne ukazkove pozovali!
 

Lenosi na klandru 
Tady je to mladatko, co se snazilo vylezt na ten kamen za maminkou a porad sklouzavalo dolu! Kazdopadne maminka se tim moc netizi a pozuje dal na fotky!


Tenhle si drbal zada o kameny jak blazen - proste super legracni tvoreckove!
Tak jsem se rozneznila s lachtamana, coz byl super zazitek, a zamirili jsme smerem k pevnine najit nejakou plazicku na obed. Observation beach, ktera byla prvni na dohled, nebyla uplne doporucovana, protoze tam pry na obd kotvi vetsina tech organizoavnych vyletu, takze jsme zamirili o jednu vedle k takove lagune Watering Cove. Ac slunicko smazilo, s vetrem a fakt docela studenou vodou to na koupacku nebylo, ale tak piknik na plazi s vyhledem na pruzracne modry ocean ...no kdo to ma!

Nas zaparkovany vuz!

Nase piknikove misto u Water Cove - not bad!

Uplne na koupani to nebylo, ale aspon trochu se cachtat slo!

Pohled z Water Cover na Adele Island v dalce
Zbytek cesty, co nas cekal do Anchorage, kde jsme vraceli lod, byl skrz usek nazyvany 'Mad Mile', neco jako Silene mile, takze usek, kde se vyjelo na ze zalivu na otevrene more takze tam byly fakt vlny a vitr! Udajne za horsiho pocasi se je tam kajakem docela nebezpecne jet, coz se teda vubec nedivim - my meli slunecny den s docela mirnym vetrem a Mad Mile nas poradne pohoupala na vlnach a pakrat solidne osprchovala. Prohodili jsme se s Martinem a ja si sedla dozadu a jela multitasking na pedalech a snazila se udrzet lod najizdet na vlny kolmo - zatimco Martin nadsene vyskal a uzival si kazdy poradny splouchanec jako male dite. Ale bylo to bezva, myslim, ze te takhle cely den by asi znamenalo, ze me druhy den nekdo musi krmit, neb bych nezvedla lzicku jak by me bolely ruce, ale takhle na kus to bylo super. Kdyz se pak prehoupnete za vybezet Pitt Head tak uz se more trochu uklidni, protoze najedete do Anchorage zatoky, ale jako rozhodne se teda chcete porad drzet nejaky kus od pobrezi, protoze se fakt nechcete nechat mrsknout vlnama na skaliska.

Trosku se slanou sprchou, ale projeli jsme Mad Mile!

Vlnami jsme se nakonec probojovali na plaz v Anchorage jeste s predstihem, takze nam zbylo trochu casu na lenoseni na plazi. Koupani bylo ted jen pro statecny, protoze voda byl fakt docela studena, ale sunshine byla paradicka. Kolem pul ctvrte se zacali lidi srocovat kolem pristavenych 'water taxi', ktere prevazeli zpatky do Marahau. Jako podobnou lodi jsem uz jela, ale teda rozhodne ne v tehle uprave - na zadi lodi byly takove drzaky na ktere se napric nakladaly ty lode, co bylo potreba prevezt zpatky. Nejdriv tam byly trochu zmatky s tim, v jake lodi mame s Martinem byt - a chvilku to vypadalo ze v zadne, ale nakonec se nas ujal takovej vtipnek typek, co uz mel svoji lod tak nejak plnou a akorat mu na zadi zbyvala dve mista. Tak jsme hupsli na palubu a zabrali co se pozdeji ukazalo jako rozhodne nejlepsi mista!

Od plaze jsme jeste vyjizdeli pomalicku, ale hned jak jsme se dostali vic na otevrene more, poradne jsme slapli na plyn a tyjo, to byla jizda! Vlny pleskaly jak blazen do bocnic a delali sprchu vsem co sedeli v prvnich radach na strane. Navic hned za nami bylo napric nekolik kajaku, do kterych to kazda prichazejici vlna vzala plnou silou takze to delalo peknou sprchu! Martin statecne vytahnul fotak a na sports mode tam solil fotky. Pak to ale zacalo byt uz nebezpecne strikajici vsude a tak jsme si proste jen uzivali divokou jizdu ve vlnach, coz byla parada - takovej super zaver vyletu!

Kdyz jsme se blizili zpatky k plazi u Marahau, myslela jsem si, ze nas kvuli odlivu vysadi nekde schudkama do vody - ostatne na to jsem byla vetsinou zvykla. Tady to ale bylo v uplne jinem stylu! Pomalu jsme prijizdeli na melcinu a nejdriv se smali, ze tam ve vode stoji zaseknuty traktor...ale pak pockat pockat, ten traktor tam neybyl zaseknuty! Mel za sebou naves, na ktery - a to jsem fakt cumela - ta lod pomalinku v ty vode napluje, oni ti tam nejak prizahaknout a traktor se pak vyda na cestu z vody. Takze jinymi slovy, vy porad sedite v lodi, jen ta lod napluje na naves traktoru a ten vas nejen vytahne na sous, ale jeste nejakych pet minut popoveze po silnici k parkovisti. Jako sedet v lodi a jet po silnici je proste fakt bizar! A do toho vidite dalsi prijizdejici lode a spoustu traktoru, co vypadaji jak kdyz oraji more - jak to popsal Martin. No jako zazitek - definitivne dobry rozhodnuti jet zpatky lodi!

A frcime smer Marahau - s kajakem v zadech!

A tady jsou prvni vlny co kajaku poradne nafackujou!

Blizime se k plazi u Marahau - a tam proste ve vode stoji takhle traktor!

...ale pockat, on nestoji...on k nam najizdi!

A nase lod pomalinku naplouva na navlek...

Zarimco jine traktory najizdi vytahovat dalsi prijizdejici lode

No a takhle nejak to vypadalo - vyjizdite na sous a sedite porad v lodi!!

Traktory co oraji more - fakt to tak vypadalo!
Bylo super, ze pred odjezdem jsme jeste mohli vyuzit mistni sprchu a odsolit se, a ac se nam nechtelo, zamackli jsme slzu a s Marahau a lachtany v zadech zamirili smerem Nelson Lakes a pak Hammer Springs. Odtud to pak uz bylo neco pod dve hodinky do Christchurch, takze i prestoze bylo uz neco po pate odpoledne a bylo jasne, ze dojedeme docela pozde, rozhodli jsme se to zkusit dojet az tam. Cestou jsme zase mijeli ty stanky s ovocem, takze jsme samozrejme museli stavet a neco ulovit, zejo! A protoze v jednom meli kiwi, rikali jsme si, ze to tam nemuzeme nechat! Jen teda hacek to melo v tom, ze jednak kiwi neni uplne nejlepsi ovoce na konzumaci za jizdy a hlavne jich v pytlicku bylo dvanact.....ale tak nemohli jsme to tam nechat, hodili do kasicky pet dolaru a zatimco jsme za rytmu naseho party party playlistu kroutili zatacky s bozskejma vyhledama, ja pulila kiwi a lzickou krmila strdave sebe a Martina....no a musim rict, ze kiwi byly tak dobry, ze jsme to cely zporcovali - kazdej 6 kiwi na posezeni! Jako proste supr tecka!!

12 fresh kiwis - must have!!

Jako nechctelo se nam uz jet....ale tak aspon jsme meli kiwi na cestu zejo! A party party playlist, samozrejme!!!
Do kempu v Hammer Springs jsme dojeli pozde vecer takze uz byla tma a vetsina pribytku a stanu uz se chystalo spat. Meli tu ale kuchynku takze jsme uvarili vecu tam, ale na 'afterparty' se presunuli do auta - tentokrat ani tak ne kvuli zime nebo sandflies (ktere tu nebyly, coz byla od Tekapo lake asi prvni noc bez nic - kdyz nepocitam Queenstown samozrejme), ale spis abychom povidanim nerusili....a taky trochu protoze to byla posledni noc, kdy jsme s 'party v aute' mohli uzit...
Sedeli jsme a popijeli/dopijeli cidre a vino (Martin prohlasil ,ze to musime vsehcno sfouknout, neb nasledujici vecer je party v Christchurch) a povidali a bylo to hrozne fajn. Rozvaleni na sklopenych sedackach, s vinem v papirovem kelimku, v zadny luxusni kare nebo rooftop baru...ale pod uzasnou hvezdnou oblohou, a s playlistem Relax and Unwind..... Jeden z tech momentu, kdy si prejete zastavit cas.....a to posledni, co se vam chce, je jet domu....

...ale nastestni not quite yet - jeste mame zitrek!

Žádné komentáře:

Okomentovat