Translate

neděle 26. dubna 2020

Don't dream your life. Live your dream!

Uznavam, ze psat zaverecne zamysleni nad dovolenou, co byla pred dvema mesici, je trochu neaktualni. Tyhle veci je ale vzdycky dobry nechat trochu ulezet. Nehlede na to, ze soucasne okolnosti hazi vzpominky na cele novozelandske dobrodruzstvi do jeste uplne jine dimenze. Timing is everything jak se rika! Zvolit termin o par tydnu pozdeji a dost pravdepodobne bychom se bud zasekli na Zelandu, nebo Martin tady v tropech. Coz by v obojim pripade byla jiste nejak resitelna a treba ani ne prilis traumaticka situace, ale kazdopadne by to trochu pocuchalo to 'carefree happy holiday feeling'.

Ani jeden z nas asi uplne nepredpokladal, ze tohle bude mozna na delsi dobu posledni takovyhle vylet. Plany na par quick long weekend getaways by byly, jeste si uzit trochu toho tropical paradise nez se premistim do jinych klimatickych sirek zejo! Ale o nejakem cestovani ted tak trochu nekompromisne rozhoduje koronavirus...takze nezbyva nez trenovat trpelivost, a vyckat, jak se z tohodle svet vyklube na druhem konci. To je samozrejme trochu na prd, ale tak jestli byl Novy Zeland posledni navstivena destinace pred mym presunem do Evropy, je to rozhodne Asia light adventures zakonceni on high! Rekla bych perfect cherry on top, respektive zelandska variace 'amazing avocado on top'!

Tech ctrnact dni pro me byla v mnoha ohledech vyjimecna dovolena. Dlouho jsem se vnitrne branila nejakemu porovnavani, protoze mi to prislo trochu nevdecny. Mam neuveritelny stesti, ze jsem se za ty roky mohla podivat na fakt tolik krasnejch mist a do destinaci, o kterych se mi ani nesnilo, a popravde, o jejichz existenci bych bez meho pobytu v Singapuru mozna ani nikdy nemela tuseni. Takze kdyz se pak bavite o takove cestovatelske stalici jako je Zeland, skoro se to zda nefer srovnani! Kazdopadne musim priznat, jak vam, tak ale hlavne sama sobe, ze to byla jedna z mych nejlepsich, ne-li uplne top, dovolenych.

Splneny sen
Vzdycky jsem snila o tom se podivat na Zeland. Z Evropy to je ale jako cestovat na konec sveta, a cas a finance na takovou cestu proste nebyly. Takze byl Zeland v cestovnim poradniku dlouho preskakovany s tim, ze 'jednou se tam treba podivam'. S presunem do Singapuru se tahle meta tak nejak priblizila - jak na vzdusne kilometry tak symbolicky - a sen se tak dostal trochu na dosah realite. Mozna proto bylo pak zelandske razitko v mem starem pasu po navratu z kratke pracovni navstevy Aucklandu v rijnu 2017 vedle kanadskeho to nejcennejsi. Navic tahle - ac letma - ochutnavka zeme kiwisku ho v bucket listu celkem vyrazne popostrsila nahoru a ja se zarekla, ze nez se z tehle casti sveta presunu zas nekam dal, na Zeland se proste podivam - not negotiable!

Rok na to jsem mela v planu Tasmanii jako takoveho mladsiho brachu a predskokana Noveho Zelandu, ale rok 2018 se vlivem okolnosti s nejakou delsi dovolenou uplne nevyvedl... Snila jsem o spolecnem behani po nekonecnych zelenych kopich, koupani v ledovych jezerech, photoshootech s vyhledama, co vas posadej na zadek....o brazdeni ostrova s party hudbou v aute, piknikovani s avokadama, o prokecanych vecerech s vinem pod hvezdnou oblohou a blaznivem rannim vstavani to chase sunrise on the top... o pro jednou trochu jinym cestovani, nez na ktere jsem si po Asii zvykla. A ac ani 2019 nevypadal uplne slibne na to, ze se vyloupne nejaky partak na takovyhle dobrodruzo, proste jsem si rekla, ze at je to jak chce na Zeland se pojede. Naplanovala jsem itinerar, vyblokovala si ctrnact dni v unoru 2020 a hlavne se tak nejak vnitrne se smirila s tim, ze ac vsechno asi nebude uplne tak do puntiku jak bych si prala, sny jsou od toho aby se zily... a ac treba jen po castech menily v realitu.

Dalsi cas pribehu znate, ale asi stoji za to rict, ze clovek proste obcas nikdy nevi, co ceka za rohem. Z nahodneho obeda se mi vyklubal partak na cesty a ac to chvili vypadalo, ze se pres horici Australii na Zeland vubec nepujde dostat, moje dlouho vysnena dovolena nakonec dostala zelenou.


Pretty fucking awesome
Tahle zeme je proste skvela...outdoorovy zivotni styl a pohodovi mistni...neomezene mnozstvi avokad denne... a priroda krasna tak, ze se vam z toho chce plakat. A absurdni na tom je, ze ani nemusite nutne byt na hrebeni ve Fjordlandu, protoze nadherny vyhledy jsou tu prakticky porad a vsude, i kdyz proste jen prejizdite autem z jedne casti ostrova na druhou. 

Chapu, neprinasim tu zadnou novinku rikat, ze je Zeland krasnej, ale tyjo...proste fakt je! Videla jsem podle me hodne krasnejch mist na tyhle planete, ale nejaky z nich s vama tak nejak vnitrne pohnou. Tak nejak maji neco vic, co nezachytite na fotkach nebo ve vypraveni. Je to nepredatelny vnitrni 'wow', kdy tam stojite a rikate si no do haje.... Svet je krasnej a na Zelandu se zda snad jeste krasnejsi. Proste pretty fucking awesome. 


Kouzlo spolecneho zazitku
S Martinem se zname dlouho, i tak jsem ale byla nervozni z predstavy, ze spolu budeme travit prakticky 24/7 po ctrnact dni. Nemuzu rict, ze by mi samotarky styl cestovani vyhovoval, ac ma i svoje vyhody, a tak nejak jsem si na to zvykla. Dnesni technologie pomuzou pri sdileni zazitku a dojmu s ostatnimi...ale prave kdyz mate na cesty spolecnika, uvedomite si limitovanost toho, co pres virtualni kanaly dokazete sdelit. Proste neni nad spolecny zazitek a tak jsem rada, ze Martin do takovehle blaznive spontanni hura akce sel. A s potesenim - a za sebe mozna vlastne i prekvapenim - musim uznat, ze az na par vybranych momentu, kdy bylo chvili ticho v aute, probehlo celych ctrnact dni bez konfliktu a ve velky pohode. 

Byla mila zmena nebyt na vsechno sama, a vypadnout na chvili z rezimu 'co si neudelas, to neni'. Byla jsem rada, ze muzu bezprostredne s nekym sdilet svoji radost, ac se to nadseni obcas projevovalo mozna trochu detinsky. Bylo fajn mit s kym blbnout na party pisnicky v aute, popijet vecer cidre nebo vino (casto oboji!), dohadovat se, co je jaky souhvezdi a zvanit o blbostech, kdyz funite s batohem do kopce....ale hlavne je super mit spolecny zazitky... protoze zazitky vam nikdo nevezme.

Jsem vdecna za takhle fajn partaka na cesty...a Martinovi patri velke diky, ze to se mnou vydrzel!


Takze co rict na zaver? 

Asi hlavne diky! 

Splnil se mi sen. Sice ne az tak uplne do puntiku, ale o tom to neni. A aspon zaminka pro nejake priste, ze! Protoze na Zeland se rozhodne nekdy planuju vratit! 

A pak taky - live your dreams! I kdyz se zdaji blaznivy a nesplnitelny, dokud je nezacnete zit, nikdy se nestanou realitou.

Velka pravda na zidli v jedne kavarne v Haji Lane v Singapuru


A tady mate shrnuti takove male shrnuti nasi bajecne dovolene. Fotek je plno ale odkaz na vyber uz je ve fotogalerii. Pro zajemce pak jeste existuje video, ale protoze ma 20 minut, nejde sem nahrat, takze musite sledovat zde:

https://drive.google.com/open?id=1A-W3x2KxyQ7d3dsr6ksoPD4nnxb6iYK7





A to uz je opravdu vsechno.

Kapitola Live your dreams - New Zealand 2020 se uzavira...until next time!


#liveyourdreams

Žádné komentáře:

Okomentovat