Translate

neděle 5. listopadu 2017

Time flies aneb moje ctyri mesice v tropech

Vcera to byly presne 4 mesice, co jsem se svym zivotnim jmenim sbalenym ve dvou kufrech dorazila do Singapuru. Docela to uteklo, neprijde vam? Mozna je to tim, ze to tu je obcas pomerne high speed train tempo, a nebo mozna proste protoze cas vzdycky bezi rychle, kdyz se toho hodne deje. All these exciting new things, no wonder time flies! No a tak jak jsem tak nad tim vcera rozjimala, co je jinak, jak jsem si zvykla a nezvykla, respektive na co si jde a nejde zvyknout...
Time flies!

  • Nejen ze nemusim vyplnovat ‘landing card’ pokazde, kdy se vracim, ale pri priletu me na letisti vita ‘welcome home’ a fast track elektronicke prepazky, kde jen naskenuju pas a svuj otisk prstu, rychlovka!
  • Domlouvat meeting mezi polednem a jednou hodinou je hrich. Nebo teda neni, ale pocitejte s tim, ze to bude takova one man show. Protoze pres obed se proste obedva. A basta.
  • Misto “Ty vogo, podivejte na toho obriho varana, co tu jen tak chodi mezi lidma?! Neni to nebezpecny?” zacnete rikat “Cau varane, popripade cau jesterko, pokud je plaz mensi nez 20cm.
  • “OMG koukej koukej koukej, tamhle je opice, ty brdo delej, rychle vyndej fotak a fot to!” se casem zmeni na “Hele opice!” a pocet fotografii klesne z 30 na 2.
  • Prestanete se ptat nebo vubec premyslet to tom, jake bude zitra pocasi. Natoz pravidelne sledovat predpovat, aplikace v telefonu vam tak brzy zahlasi, ze byla ‘put in sleep to save battery’. Protoze jedna z jistot tohoto tropickeho sveta je, ze urcite nebudete potrebovat vic nez saty nebo kratasy a tricko. Welcome to 365 hot and humid.
  • Smirite se s tim, ze obleceni na susaku na balkone obcas uschne az za tri dny, a mezitim trikrat zmokne.
  • Kdyz nemuzete najit ovladac na klimatizaci a vetrak, zacnete byt seriously nervous!
  • Horka sprcha prestane mit sve kouzlo, pripadne zacnete premyslet o tom jestli  ‘cerveny’ kouhoutek ma vubec narok na existence.
  • Golden rule - nikdy neodchazej bez lahve vody a svetru. Vlhkosti ve vzduchu je hodne ale bohuzel se pit neda a klimatizovany autobus/metro/taxi/kancelar/restaurace/nakupni centrum je jak mrazak.
  • “Dneska je ale pekne, vystoupim o zastavku driv a dojdu to pesky” vas brzy prejde, zvlast kdyz zjistite, ze at jdete jak chcete pomalu, za pohyb venku se tu plati zpocena dan, no a hlavne pravdepodobnost, ze zitra bude zase ‘tak hezky!’, je relativne vysoka.
  • Citymapper nebo jina aplikace je naprostou nezbytnosti, zejmena pokud cestujete autobusem nekam, kde to neznate. Ne vsecny autobusy hlasi nebo ukazuji zastavky, a ‘Blk 285’ jako nazev zastavky neni uplne easy to remember, zejmena kdyz nasledujici je treba ‘Blk 864’. Don’t ask me why.
  • Smirite se (ac horko tezko!) s tim, ze jogurt tu stoji 8 dollaru a mozzarella 13 dollaru. Regal s tofu jet u nejvetsi co jsem kdy videla a sezenete ho uz za dollar. Sounds fair!
  • Palmy, slunicko a bazen primo u nosu vam sice porad pripomina tropickou dovolenou, z te ale zejmena pres tyden rychle vystrizlivite, kdyz jste jeste v deset vecer na telefonu s Amerikou.
  • Nektere stanice metra stale nebudete vedet jak spravne vyslovit
  • S prvnim poradnym destem pochopite, k cemu jsou ty ‘divne zastreseny chodniky’, a budete za to vdecni. Vickrat neudelate tu chybu, ze v lijaku vyrazite v balerinach, obri megalouze po kotniky se totiz brodi mnohem lip ve vodnich zabkach a neni nad to se pak prezout do suchych balerin! Little victories!
  • Myslim, ze si nejde zvyknout na to, ze je vam porad horko nebo se pri behu potite jako mys/krysa, ale rozhodne je vhodne se s tim smirit. Because that's Singapore. Welcome! Podobne to plati se zapadem a vychodem slunce. Zadne zmeny casu, slunicko se vyhoupne (a tim myslim tempo - "je tma'je svetlo" - na zadnou pomalou romantiku si tu nemyslete) a zahoupne kazdy den ve stejnou dobu. Takze jeste v pul sedme rano tu je tma a v sedm vecer uz se zase stmiva
  • Kdyz se chces napit studene vody, dej si ji do lednice nebo si do ni hod led. Z kohoutku zadna ledovka nepotece. 
  • Polevky jsou super, ale nejak na ne tady v tom vedru clovek nema uplne chut. So what's for dinner?...ehm...salad?
  • Be polite and respectful...otherwise you will stand out and trust me, you don't want to! Naucite se, kde stat, kdyz cekate na metro, jak predavat vizitku nebo jak oslovit nekoho na ulici. A ne, nedela se to stejne jako u nas. 
  • Sedite na balkone, pisete na blog a po zdi vam tu chodi jesterka a lovi musky..a vas to vlastne ani neprekvapi...
No, a jiste jsem si ted nevzpomnela na vsechno, ale tak treba prubezne. Kazdopadne Singapur je fajn,  necem hodne jiny, v necem hodne podobny a rozhodne Asia Light! Myslim, ze mam hrozne stesti, ze mam prilezitost mit tuhle zkusenost. A prala bych ji vsem! Vsechno tu neni vzdycky ruzovy a slunecny a tropicky a dovolenkovy, ac to tak na fotkach muze vypadat. Jak rikaji - everything comes with a price! A to nemusi byt vzdycky vyse najmu nebo sklenicky vina v restauraci...






Žádné komentáře:

Okomentovat