Translate

sobota 12. října 2019

Thajsky Krabi vol. 2

V zachvatu boje o Pandicku, a mobilizace jeji nahrady, jsem se vlastne vubec nedostala k tomu povypravet o navsteve, kterou jsem tu mela predminuly tyden. Pritom navstevniku mi se moc nejezdi, takze ti, co zavitaji, jsou samozrejme odpovidajicim zpusobem hyckani!

Pro mamku s tatkou nebyla prvni navsteva Singapuru, a stejne jako minule to nebyla ta hlavni destinace. Takze jsem ty dva cestovatele sice ve ctvtek vyzvedla na letisti, ale hnedka v patek dopoledne jsme tam mirili zpatky, tentokrat ale s pokracovanim na sever smer thajsky Krabi. Ve hre bylo i par jinych destinaci, hlavne asi kvuli plavan s mantickama, ale krabi to nakonec vyhrali, a tak jsme uz v patek odpoledne zkouseli houpaci sit v nasi obri vile. Joe, ktery komplex vlastnil, byl typical free everything-is-awesome American, ktery nas sice - jak se pozdeji ukazalo - ubytoval ve spatne vile - ale byl jinak super helpful, poradil par mistnich podniku a zdalo se, ze s nejakym zarzovanim veci by pripadne taky nebyl problem. Spokojene jsme se prezuli do plazovych zabicek - az na tatku, ktery dorazil nevybaven, coz jsme napravili hnedka prvni vecer - a vyrazli na prvni thajskou gastro misi alias ulovit neco k jidlu.

Oproti tomu, kdy jsem tu byla tehdy tu bylo vymeterno, jednoznacne bylo znat, ze je mimo sezonu. Nejdriv to pusobilo az trochu divne, ale nakonec to vlastne bylo bezva. Zadne fronty, zadne davy..a tak nejak vubec, aspon jste si nepripadali jak v nejakem obrim turistickem letovistku...coz Krabi jinak vlastne docela je. Tehdy jsem bydlela trochu vic stranou, asi 20 min jizdy od Ao Nang, kde jsme kotvili tentokrat. Bylo to pesky asi 10 minut na hlavni tridu a promenadu, co se tahla kolem Ao Nang beach. Tu jsme vyrazili zkusit hned jak jsme se nakrmili - nikdo uspesne neuhorel, ac mamcina volba thajske polivky uz byla trochu na hrane, kdy vam sla z usi para a na cele vyrazel pot. Obri ledove ovocne smoothie nam zamrazilo mozky, a tak jsme se vydali roztat na slunicko. Na koni plaze jsme pak objevili super obri houpacku, na ktere jsem se az prekvapive vyblbli vsichni tri. Nektera videa teda bohuzel neprisla cenzurou na to je sem pridat, ale tak treba az se sejdeme a bude veselo.... ;-)
Zapad slunce nam trochu zhatil mrak, co se nasunul presne pred tu zhavou kouli, ale nejakou barvicku to chytlo, a tak jsme pomalu zamirili zpet. Cestou jsme ulovili zabky pro tatku, otestovali mistni seafood v podobe obrich krevet, a pak uz si jen vychladili peliskya a kvakanim zab a tropickym bzucenim pralesa sli spat.










Na sobotu jsme se rozhodli vyrazit posnorchlovat s rybickama. Nakonec to vyhrali Phi Phi Island, kteremu bych se za normalnich okolnosti a v hlavni sezone asi obloukem vyhnula, ale vzhledem k tomu ze plan byl na sotrovech se vlastne nezdrzet, jen ulovit lodku a vyrazit na rybicky, tak to vypadalo slibne. Bohuzel nam nevysla varianta rychlejsi lode, takze jsme se spolu s dalsimi spoluplavci uvelebili na palube trajektu, ktery si to sinul po vlnach smerem k Phi Phi. Slunili jsme se, ti odvaznejsi u toho zobali wasabi orisky, a za chvili pobrezi Krabi i Ralay beach zmizely z dohledu. Pohupovali jsme se na vlnach necele dve hodky nez jsme zakotvili v rusnem pristavu Phi Phi island. Klasicky na tam na vas vrhnou mistni majitele lodi nabizejici tours, nebo dopravu do resortu kolem ostrova. Probili jsme si cestu do hlavni ulice a poodesli z hlavniho centra, kde se nam podarilo natreft na misto, kde sehnani lodky, vcetne pujceni snorchlovaciho vybavanei, bylo vyrizene asi behem peti minut. Pred odjezdem jsme jeste stihli zavitat to mistniho smoothie fruit baru, kde jsme si kazdy porucili obri smoothiecko, a jeste s nechali nabalit nejake ovoce s sebou. A pak uz nas tradicni long tail boat s prdicim motorem odvazela do klidnejsich koncin za rybickama! A to jsme ani netusili, ze to budeme mit i s exkurzi - pekne kolem Viking Cave a slavne Maya Bay. Tam se tada stale nesmi na plaz, a musim rict, ze koraly tam jsou teda smutne dost ponicene....skoro lepsi snorchlovani bylo na druhem miste kde nas vysadili. Mamka s tatkou meli oba podvodni fotaky takze lovili i nejake fotky, treba mamka zachytila bezve sepii nebo rybu s nohama! (ta me pobavila tak, ze jsem se smala jako uz dlouho ne!) Bohuzel se odpoledne najednou natahly mraky - rainy season - a zacinalo prset, takze jsme vysplhali zpatky do lodky a zamirili zpatky. Mezitim se ale zvednul vitr a zacalo prset docela solidne, takze nas kormidlujici mistnak se rozhodl chvilku vyckat v zakrytu skal, nez se na drevene barce vydame do vln....asi spravne rozdhodnuti, ale cesta zpatky i tam byla docela adrenalinova. Vlny byly kvuli vetru obracke a tak lod s kazdou prichazejici tvrde narazela proti vode, coz chvilkama pusobilo, jak kdyz se ta nase barka rozlomi. Nastesti se ukazalo, ze mistni vedi, co delaj, a ac motor te lodi snad ani radsi nechcete moc zkoumat, postupnych zpomalovanim a zrychlovanim, podle smeru a velkosti vln, nas bezpecne dosatali na sous. A jeste zbyl cas na drink pred odjezdem trajektu zpatky! Na zpatecni ceste jsme se nechali vysadit kousek od ryb restaurace na plazi - Last Fisherman - ,kde jsme zavrsili den - takze za me dobry! Luxus!

 


Viking Cave



Maya Bay


Chodici ryba - nejlepsi!!! 



Sepie!

V nedeli jsme byli akcnaci a vyrazili si pujcit kajaky a brazdit kolem mangrove forests a vapencovych skalisek. Nikdy jsem na kajaku nejela, natoz na mori, ale znelo to jako exciting plan! Dokonce se mi podarilo premluvit i Grab drivera, co nas tam vezl, aby nam dal cislo, ze si ho pak zavolame na cestu zpatky. Behem toho, co jsme cekali na naseho guida jsme si prebalili veci do nepromokavych vaku a zbytek ulozili do uhlednych policek. Nafasovali jsme vesty, tak na me uplne dychly casy, kdy jsme byli se skolou na vode! To se jeste umocnilo, kdyz jsme do ruky dostali padlo! Prekvapilo me ale, jak je morsky kajak stabilni, a vlastne i docela pohodlny. Rodice padlovali spolu, a jak to rejdila sama za nimi. Opustil jsme mini pristavek a nejdriv pluli kolem skaliseks ruznymi vyklenky a jeskynkami kam se dalo zaplout, no Koneprusy hard! Fakt parada, vsechny ty vrasky a vrasy a krapniky a stalagtity a stalagnity a stalagnaty (uz jsem zapomnela co je co, ale byly tam vsehcny!).A pak uz jsme zapluli mez mangrove a rejdili mezi vetvemi a koreny. Mela jsem pujceny tatkuv fotak, ale for byl v tom, ze kdykoli jsem chtela fott, musela jsem prestat kormidlovat takze tam bylo par vtipnych momentu kdy jsem skoncila nekde v rosti pod vetevemi...no rodicove se pobavli, ze! Proplouvali jsme chvilema jen magtove lesem, chvlema zase prpluli kolem skalisek s tunkama nebo lagunama, a tak nejak se to stridalo. Vlastne jsme obepluli takove kolecko, rekla bych ze tak dve tri hodky trasa. No rozhodne neco, co doporudcuju, bylo to prima a clovek vidi uplne jinou perspetivu, Samozrejme se to da podnikat jen za prilivu, kdyz je odliv tak na ta mista v podstate muzete v holinkach bahnem dojt....No za me super!
Zbytek odpoledne jsme puvodne chteli stravit vegetenim na plazi, ale porad nas tam chodila zpovidat jedna mistni pani, jeslt pry nechceme na masaz...no a protoze se to kabonilo k odpolednimu desti, zdalo se to jako idelani casovani a tak nez jsme se nadali jsme vsichni tri lezeli na mazasnch matracich a koukali na provazce vodu stekajici ze strech bambusoveho pristenku. Jako nikdy bych si nemysela, ze budus rodicema na masazi, ale musim rict, ze jsem se teda docela nasmala. A teda vsehcno to pohnahnani svalu bylo teda taky super prijemny, pekne nas proolejvali a rozzmoulali mi trapezy, coz bylo bezva! Navic prestalo prset akorat jak jsme byli domasirovani, takze idealni timing...a vim, ze rdice tam pak jeste zavitali parkrat znovu!
No, a k neprekvapivemu prekvapeni...jsme na vecer zase zakotvili u Fishermana...(meli nekonecne smoothies and drinks menu - dalo by se tam chodt tydny a porad si davat neco novyho - paradise!!).


 









Mistni kocicak! 

V pondeli jsme bohuzel musela zamirit zpatky do Singapuru, ale jeste jsme samozrejme s mamkou zvladly rann beh po plazi! No a pak luxusni smoothie bowl k sndani v mem oblibenem trendy hipster Lion & Shark podniku, kam se leze po zebriku (how cool is that!!!). Mamka s tatkou jeste zustavali a thajskych Krabu si uzili jeste o par dni vic, ale ja musela zaptky do prace. Kazdopadne ale bezva vikend, aneb i s rodici muze byt zabava ze vas ze smich bude bolet bricho a svaly na tvarich! Takze diky!!!


 

Žádné komentáře:

Okomentovat