Translate

neděle 20. května 2018

Rodice v tropech

Kdyz rodice zacali premyslet o dovolene na Borneo, naznacovala jsem, ze jsou tu i jina mista, kam se da jet, ale evidentne jsem Borneu udelala dobrou reklamu! No a protoze Singapur je tak nejak po ceste, mela jsem tu na par dni i milou rodicovskou navstevu, coz byla spousta legrace, ale pekne poporade.

Dva cestovale jsem vyzvedavala v patek na letisti. V dlouhych kalhotech a mikinach si stezovali, jak je Emirates cestou vychladili, a ja jen slibovala, ze zadne strachy, tady se nahrejete. A taky ze jo, kalhoty a mikiny sly dolu hned jak jsme vkrocili. Ani nebyla popravka po teple sprse, a tatkuv pohled pri zjisteni, ze tohle je fakt ta nejstudenejsi voda, co tu tece z kohoutku byl k nezaplaceni! Stiznosti na zimu se rychle zmenily ve stiznosti na vedro, takze salat k obedu se zdal jako idealni navrh. No a pak taky muselo byt kaficko, zejo! Takze kdyz se cestovatele trochu zrestaurovali, vyrazili jsme do Cedele kavarny naproti na kaficko a doufali, ze prestane prset, v planu na vecer bylo jit se podivat na singapurskou nocni skyline a svetelnou SPECTRA show. Pred zacatkem jsme popijeli melounovy fresh a mamka nadsene fotila se slovy 'Tohle poslu Pavlickovy a ta pukne!'. No nasmali jsme se, a show byla impozantni, jako vzdy!




Na sobotu byla v planu Sentosa, ostrov na jihu Singapuru, kde jsou jak tri plaze, tak taky morske akvarium. Pres Sentosa board walk jsme prosli mumrajem kolem obri sochy Merliona az k plazi, cestou si dali luxusni gelato a pak uz se natesene vyraizli schladit do more, tatka byl teda trochu zklamanej, ze to je jak kaficko, takze nic moc ochazeni, ale osvezilo i tak. Z plaze se pak po visutem moste da prejit na udejne nejjiznejsi vybezek pevninske Asie (coz je trochu podvod, protoze to je spojene mostem, ktery je spojeny se Sentosou jako ostrovem, a ostatne Singapur je taky ostrov, ne?!).
Cestou do akvaria jsme se posilnili v mistnim cinskem bistru, a pak uz hura za rybickama!









Na nedeli byla v planu botanicka zahrada, kde byla shodou okolnosti vystava orchideji a k tomu jeste odpoledne jazzovy koncert ku prilezitosti Mezinarodniho dne jazzu. No parada. Probrousili jsme kyticky, videli jsme obriho varana (prvni must see zvire ticked off the list), dali si luxusni obed a drink v Halia restauraci, kde delaji mistni speciality se zazvorem, nafotili neskoname mnozstvi fotek uzasnych orchideji nejruznejsich tvaru a velikosti, fakt pecka! Pak jsme se uz celi utapkani vyvalili ve stinu pred amfiteatr a vyckali na koncertik. Ten byl bezva, takovej nedelni chill. A opet neco pro moje voyerstvi, pozorovat lidi je proste nidky nekoncici zabava. No a puvidni plan byl vydat se a vecu do mesta, ale nakonec jsme to odpiskali a vyrazili radsi domu..koupili si vino...znate to...posedet na balkone, pohodicka...vychladit se v bazenu. Co vic si prat!
Jo, a malem bych zapomnela, to cele bylo v pravidelnych intervalech prokladano komentari typu 'taky se tak potite?...'no ja jsem zlita!'...'no jako je docela teplicko'...a tak....tropy jsou holt tropy!














V pondeli jsme unikli mestu a vyrazili na Pulau Ubin, ostrov, co je asi 20min lodi od Singapuru, a kam kdyz prijetede, mate pocit, jako byste se vratili v case. Asi desetikilometrovy okruh vede skrz ovocno-bylinkovou zahradku (kde se mamka musela vyfotit s pravou kavovou palmou a kavovym bobem!) skrz tropicky les az na zapadni vybezek ostrova - Chek Jawa. Cestou krome lian a dalsi tropicke flory potkate opice a kdyz mate stesti jako my, i tropickeho divocaka! Po drevenem chodnicku, co vede nad hladinou more, se pak projde kolem mangovoveho lesa, kde tatka svym teleobjektivem ulovil bezva fotky malinkych colku! Ostatne, spousta fotek, co tu vidite, je focena tatkou nebo mamkou...tak all credit to them! Cestou zpatky nas bohuzel stihnul dest, ale relativne za sucha jsme ho preckali schovani pod stromy a kdyz se vzprselo vyrazili na kokos, pekne cerstvy, macetou useknuty, tak jak si ho jinde nez lokalne moc nedate. Abychom to meli pestry, objednali jsme kokosu hned dva druhy, jeden mistni a jeden thajsky, tak jsme to meli uplnou kokosovou degustaci. Osvezeni - rozumej s plnym brichem kokosove vody a kokosu - jsme se odvalili na lod a prepluli zpet do Singapuru. Z jetty na zapade jsme si to namirili rovnou do centra na Boat quay, kde jsme nakonec zakotvili v thajskem podniku. Ten se tak stal prvnim mistem, kde rodice zacali trenovat jezeni hulkama.....a musim rict, ze kazdy zacatek je tezky, ale tehle byl k tomu vsemu k potrhani, rehtali jsme se, az nam slzy tekly! Mezitim co jsme bojovali se zacalo stmivat a nabrezi se osvetlilo. Rozhodli jsme se tak prijit to podel vody kolem slavenhoFullerton hotelu az k sose Merliona, lva s rybim ocasem, po kterem se Singapuru prezdiva Lion city. Je odtud videt na Marina Bay zase z druhe strany, dokonce je z dalky videt a slyset i SPECTRA show, na ktere jsme byli prvni den. A tak jsme tak sedeli, koukali na osvetlene mesto a barevnou show laseru...jojo, bylo to fajn, bylo dobre...
...ja fotky zadne nemam, ale pridavam kolaze, ktere mamka kazdy den poctive nasmazila!




No, a v utery jsem ja uz bohuzel musela letel pracovne na Taiwan, takze rodicove vyrazili na obhlidku mistni ZOO a pak odpoledne odfrceli za dobrodruzstvim na Borneo - jiste bude nejake promitacka nebo vypraveni, tak se hlaste asi primo u nich, ale meli se blaze, zazitku i fotek plno!

A zatimco oni brazdili prales a loili forky krokodlu, slonu, opic...trenovali jidlo hulkama, spalili si zada pri snorchlovani, valeli se v sopecnem bahne, koukali na vychod slunce..a kdo vi co jeste, ja jsem se mezitim vratila z Taiwanu a chodila do prace...zmakla oslavu Lis tricetin...a tak..

A aby toho nebyo malo, ve stejny den, jako rodice odletali zpatky pres Dubaj domu, ja odletala pracovne do Korey. Tak me to mrzelo, ze se to tak seslo....a vymyslela jsem sileny plan, nicmene plan. V nedeli rano jsem hupla na letadlo smer Kuching (po silene tydnu a asi 4 hodinach spanku po party..oups!), kde jsem se s rodicema potkala, nasisla se do jejich airbnb a vzala je na mistni gastonomickou Top Spot autentickou veceri s rybami, krevetami, luxusni zeleninu a freshem...no byli jsme jak sudy! A v pondeli jsme vsichni spolecne vyrazili na vylet do narodniho parku Bako. Sice jsem tam uz byla, ale to je takove misto, kam se da jezdit vickrat! Lod vas vysadi kousek od plaze, tak se musite zout a bosky hupsnete do vody s jemnouckym piskem. Na plazi se zrovna mofronil divocak, tak mamka hned vyrazili udelat si selficko s knourem, no tatka to fotil a nas guide se jen smal....pustoprazdna plaz, jen nase mamka co si foti selfie s divocakem. No parada!... Jeste nez jsme vyrazili, meli jsme cest potkat poctiveho hada, co spal na strome...guide si chvili dela srandu, ze pry ma zespodu napsani 'Made in China' ...ale nemel! Kolem lodzi jsme se vydali smerem k zacatku trails, pozorovali jeste par opicaku a legracnich nosatych probosis opicaku, skrz mangovove pole pak byli fascinujici krabici, co s klepitky makali z jedne skvirky v zemi do druhe. No a paradni teda byla culikata housenka, kterou jsme nahodo videli plazit se po zabradli!
Pralesem jsme to po stezce, co se vinula nahoru dolu, obcas jsme lozili po kamenech, obcas po korenech, takze clovek musel porad davat pozor, prosli az na piscitou plaz. Tam jsme hupli na lodku, ktera nas provezla kolem skalnich utvaru a slavneho 'Sea stack' az na vedlejsi plaz. Odtud jsme se museli vydrapat nahoru na utesna vyhled...ktery se proste neokouka...! 
Slunicko smazilo a podle tatkova Garmina bylo 41 sttupnu na slunicku...tak jsme byli jako smazenky, kdyz jsme si to po piscite a misty kamenite ceste stradovali zpatky. Mamka fotila obri lackovky, myslim, ze ve vysledku budou mit samostatne album. No ale parada! Posledni usek jsme pak shupkali po korenech a zpatky na studene piti a neco k jidlu na zakladnu, odkud nas lodka odvezla zase zpatky na jetty. 

Let zpatky jsme meli az uplne pozde vecer, tak jsme zakotvili v James Brooke cafe u reky...a dali si neco dobryho...a taky nejakej drink...a posedeli, a pozvanili,..a bylo to fajn! A pak uz opravdu nezbylo nic jineho nez se vydat na letiste a zpatky smer Singapur.....

Pusta plaz...jen mamka a divocak!
Hele ho, frajera...si tam hovel!

Culikata housenka!..no neni bozska?!
A to uz jdeme pralesem,...

...az vylezeme z rosti...a tam plaz! Oprustena, jen jedna lodka tam na nas ceka...

..tak se svezeme..

..kolem skalnich utvaru, zejmena pak slavneho Sea stack

...a na puste plazi nas lodicka taky vysadi...
Vyhled, co se proste neokouka...

...mam Bako proste rada,,,krasne misto na zemi
 
 
A tohle uz je cekani v Kuchingu na odlet zpatky do Singapuru....

Kuching podruhe....podruhe prima...tak zatim ahoj a treba zase nekdy, clovek nidky nevi, zejo!

Vite, znam spoustu lidi, co by koulelo ocima, kdyz by meli travit par dni s rodici, natoz spolecna dovolena! ...a jsem rada, ze u nas to tak neni. Bylo to bezva, a jsem hrozne rada, ze se rodice stavili, ze jsme meli cas neco podniknout a tak vubec, stravit nejaky cas spolecne. Jste skveli a diky!

Žádné komentáře:

Okomentovat