Translate

sobota 19. května 2018

Singapurske ostrovy

O co je Singapur mensi, o to vis moznosti nabizi na cestovani po okoli. A tim ted nemyslim nutne na dovolenou letadlem, necelou hodinu lodi se totiz dostanete na nejruznejsi mensi ostruvky. Nektere z nich jsou trochu nuda, aspon podle toho, co se pise, ale kdyz si spravne vyberete, mate z toho pekny jednodenni vylet, casto i s koupackou v mori. No tak jsem takhle jeden vikend vyrazila na St.John’s island. Z nej se ale jak jsem zjistila, dalo prejit jeste na Lazarus Island, a udajne zpatky nejezdi lod jinak nez pres Kusu Island. Takze z meho puvodniho planu navstivit ostrov jeden, byly ostrovy tri. No nekup to, jak by rekli Cesi!

Na St. John’s ostrove to vsechno pekne kvetlo, tak to byla parada, lidi piknikovali na trave nebo na plazi, takova oaza klidu, ze ktere ale zaroven pres more na horizonu v dalce vidite tycici se budovy singapurske city skyline. Na ostrove je taky vyzkumny ustav pro podmorsky svet, soucasti ktereho je takove minimuzeum nebo edukativni centrum. To je bezva, protoze si poctete neco malo o koralovych utesech singapurskych brehu (pripadne se dozvite, ze Singapur vubec koralove utesy ma!), soucasti jsou taky ruznobarevene exponaty, videa, a tak vubec je to docela pekne udelane, ac teda pidi. A ze vseho nejvic bezva mi prisel mistni project pestovani koralu. V malych akvariich jako sazenicky v kvetiaci pestuji mini-koralove utesy, ktere pak pry vysazuji zpatky do mist, kde je narusena podmorska rovnovaha.








 Po hrazi se pak da prejit na druhy ostrov - Lazarus Island, kde je pry vyhlasena plaz, tak jsem to zamirila vyzkouset, vedro na to bylo dostatecne. Za dobou pulhodinku chuze jsem nepotkala zivacka, kdyz nepocitam rodinku, co se cachtala v zalivu na zaparkovane jachte. Az mi to nedalo a zkontrolovala jsem mapu, ale sla jsem dobre. Za chvilku jsem se pres vyprahlou travu a kolem palem skutecne dostala na plaz, cose hezky do 'U' tahla podel zalivu. Jemnoucky bily pisek byl rozpaleny slunickem a v dohledu napravo a nalevo vseho vsude asi tri skupinky lidi, jinak nikde nikdo! No paradicka, bylo vedro k padnuti tak schlezeni v mori bylo prijemne, trochu jsem si taky popiknikovala, no a pak si tak rikam, v kolik ze jede ta lod z tohodle ostrova... vzhledem k tomu, ze jsem se na Tosu Island taky chtela podivat, najednou mi doslo ze vlastne nemuzu odsud jet ou posledni lodi, protoze tak uz jen nabere zbytek lidi na Tosu a miri smer Singapur. Tak me tohle zjisteni trochu zrychlilo, posbirala jsem svych pet svestek, ale nez jsem se odpiskovala a zabalila, moc casu uz nebylo, a tak jsem si to na jetty dala pekne poklusem. Ale uspesne, lodku jsem chytla a treti ostrov na poradi se blizil na horizontu.





Tosu Island je v prekladu zelvi ostrov. Podle legendy udajne vznikl tak, ze zelva vystrcila krunyr aby zachranila troskotajici namorniky, a uz tak zustala, tak jeji krunyr tvori ostrov dodnes. Pravda, ostrov neni velky, ale i tak to teda musela by zatracene velka zelva! Ostrov je posvatnym mistem pro Malajsany a Cinany, na tuto pocest tam jsou dva chramy. Nejzabavnejsi na ostrove je ale zelvarium, kde je mega spousta zelvicek! No a pak teda taky plaz, na ktere jsem zakotvila a vybalila Kindle, nerusene cteni mi jeste asi pul hodiny prerusovalo rehtani asijske skupinky divcin, co se fotily na plazi 've skoku'...coz podle nesportovnosti nekterych divek bylo velmi na dlouho neb fotka, kde 'skok' znamena ze se odlepite asi tri centimetry nad zem, vypada trochu uboze... no, ale moje knizka byla napinava, takze jsem vlastne ani nezaregistorovala, kdy slecny odesly se svym spokojenym fotodilem. No a v pet pak priplula lodicka, co nas odvezla zpatky na Marina Bay Jetty, jen ten smrad z motoru a par vln za nami zbyl.... ale pekny vylet to byl!





Žádné komentáře:

Okomentovat