Translate

sobota 18. července 2020

Tri tropicke roky

If opportunity doesn't knock, build a door. 

Kdyz neprichazi zadna prilezitost, postav dvere, na ktere muze zaklepat.

Je to pres tri roky, co se veci tak nejak obratily naruby. A ac se neco z toho podarilo trochu ucesat, byly veci, co porad zustaly tak nejak trochu sejdrem... Kdyby nabidka prace v Singapur prisla ze jinych okolnosti, asi by vsechno bylo jinak, rikam si, kdyz za tropickeho cvrkani sfukuju tri svicky na symbolickem dortu.

Tri roky v tropech. Ne ze by to byl tak uplne plan, ale zda se, ze nektere veci se tak nejak stanou, kdyz kormidlujete tanker - zmena smeru mu proste nejakou chvili trva, zvlast kdyz kolem vsude zuri korona. Myslim, ze jsem tenkrat z Heathrow odjizdela s predstavou roku, mozna dvou....ale do tretice vseho dobryho jsem si tu strihla jeste jeden navic. Aspon se to po trech letech v Londyne dobre pocita, zejo!

Tri roky cestovani od Japonska po Novy Zeland. Podivala jsem se na neskutecne krasny mista, a to jak diky praci tak dovolenkove. Mam stesti a jsem za to vdecna. Pravda, dovolene by v Singapuru mohlo byt i vic...i tak jsem ale prosmejcila tolik mist, ze se moje stiraci mapa sveta vyrazne vybarvila, a neporazitkovane stranky v pasu vyznamne ubyly. A nektera mista se rozhodne zaradila mezi ty z nejhezcich, co jsem kdy navstivila. Jak rikal deda - svet je krasnej, tak si ho uzij!

Tri roky prace v Asii. Vzpominam na ten pocit, kdyz jsem poprve prosla kancelari. Open space office se spoustou tichych asijskych kolegu. Prace s tymem v Japonku, v Cine, v Australii, v Dubai, na Taiwanu, na Filipinach...a obcas celkem vyrazne odlisne zpusoby prace, jednani a komunikace. Rozhodne rozsireni obzoru a tak nejak celkove kulturniho povedomi ve vecech, kterych si muzete cist v knihach, ale ta realna zkusenost face to face je proste jina dimenze. Ne vzdycky uplne jednoducha, nebo nutne pozitivni, ale myslim, ze me to obohatilo necim, co mi nikdo nevezme.

Tri roky zivota v Asii. V tropech...ve skleniku..s jednim rocnim obdobim a sluncem celorocne vychazejicim v pul sedme a zapadajicim v pul osme. Zivota s bazenem, ktery je asi minutu dolu vytahem. Celorocni drinky na balkone nebo roof-top barech. Behani v pralese a krouzeni kolem ostrova na silnicce. Blaznive singapurske ceny asi tak vseho (krome tofu), 'obrazkoveho' pismo v Japonsku, Cine nebo Indii, kde si neptrectete ani blbou ceduli... Asijska mentalita, ktera vas obcas dohani k silenstvi, a jindy si zase rikate, ze by si jini meli vzit priklad....a tak vubec celkove, zivotni styl je tu proste jiny nez v Evrope. A ac neco je obvious, nekterou z tech dimezi si myslim clovek musi prozit, abys se s ni tak nejak dokazal ztotoznit.



Good friends are like stars - you can't always see them but you know they are there.

Opravdovi kamaradi jsou jako hvezdy - ne vzdycky jsou videt, ale i tak vis, ze tam jsou.

Casto se setkavam s predstavou, ze v tom mym tropical paradise to prece vsechno musi byt ...no jako paradise, zejo! Ale ono i paradise ma dve strany...jen to na tech fotek od bazenu, cvychodu slunce u krateru sopky, nebo ze zapadu slunce na plazi, tak uplne nevypada. Ale ze Singapuru do Evropy to uplne na otocku na vikend neni, takze se jen tak vydat s kamarady na vikend na chatu, nebo na spotanni patry v patek vecer uplne moc nejde...a clovek se s tim tak nejak musi smirit. Absentujete na mhona rodinnych akcich, svatbach vasich kamaradu, oslavach narozenin...protoze ne vsechno se da proste zkoordinovat do casu, kdy jste v Evrope. Chybite na vysmatych selfickach kamaradu, a zatimco byste si prali byt s nimi na grilovacce, grilujete mozna tak sebe na tropickem slunicku. Pracovni dny jsou dlouhe a na nejake socialising uplne nezbyva cas... Potkavate se s novymi lidmi, ale to se jen tezko da merit s kamarady, co mate od detstvi....u kterych doufate, ze tam porad budou, az se vydate zpatky.

Jeden kamarad si delal srandu, ze az se vratim, mela bych usporadat nejaky posezeni, abych zjistila, kolik kamaradu mi zbylo! ...myslim, ze tohle ten celkovej sentiment docela dobre vystihuje...

...protoze kazda mince - i singapurksy dolar - ma dve strany.




If you are brave enough to say goodbye, life will reward you with a new hello.

Kdyz mas dost odvahy na to se rozloucit s jednou kapitolou, zivot te odmeni privitanim v kapitole dalsi. 

Tri roky zazitku z tropu. A co je na zazitcich nejlepsi je to, ze ty vam jen tak nekdo nevezme! Takze za me dik - kdyz to sectu, odectu, a vynasobim tropickym koeficientem...myslim, ze mi to dalo vic, nez mi to vzalo. A jsem za to vdecna.

Jen mam trochu pocit, ze prisel cas otocit stranku...a zacit psat novy pribeh.



Žádné komentáře:

Okomentovat