Translate

neděle 28. června 2020

Zapisky z dob singpurske korony

Leden

Po Vanocich v zasnezene Evrope si opet zvykam na tropy. Do mrazu a ramouchu, co chodi na fotkach, se v zabkach, kratasech a tilku da trochu tezko vzit, ale klimatizace v kancelari to trochu supluje. Na stole v kancelari na me cekal kamarad Dino, pry jako novorocni prekvapeni od kolegu! Shazime se u jednoho indickeho kolegy a nekolikachodovou autentickou indickou veceri - jeho manzelka rada vari a absolvovala pry nekolik kurzu a skoleni vareni takze luxus! Lyzarske fotky prebijim fotkami z vyjzdek na kole. Koupila jsem si novy batoh - stary Doldik pujde uz do duchodu neb svych dobrych 15 let si odslouzil - a doladili jsme itinerar na Zeland. Uz se tesim! Situace s bushfires se uklidnila a korona zatim taky vypada priznive. Par prvnich privezenych pripadu v Singapru trochu viri klidnou hladinu, ale zda se, ze snad vsechno klapne.


Unor


Pribyva potvrzenych pripadu koronaviru, a vlada zveda risk asssessment ze zlute a oranzovou.
Presouvam se pracovat z domova, coz zatim neni nejak moc omezujici. Az na par blaznivych momentu, kdy se v obchode nedala sehnat treba cibule, nebo spenat, to zatim jde. Medii proleti par fotek prazdnych regalu s trvanlivym potravinami a na nakup rousek, cisticich gelu, mydla, nebo cehokoli co pripomna dezinfekcni prpravek zapomente. Vlada uklidnuje, ze zasob je dostatek a zda se, ze kratkodobe silenstvi pominulo. Misto nervozniho sledovani statistik, jak a kde cisla nakazenych narustaji, unikame na Zeland - podle soucasnych zprave je to tam korona-free. Paradise... Para-para-paradise, coz ostatne myslim, ze to bylo popsane relativne do detailu v nekolika predchozich prispevcich jako 'pretty fucking awesome'. Odjizdime ze Zelandu, kdyz i tam maji prvni pripady korony. Situace v Singapuru je pod kontrolou a opatreni jsou zatim relativne minimalni. Vic lidi nez obvykle tu vidite s rouskou, v kancelarich, restauracich a barech vam pri vstupu meri teplotu, light & laser show v Marina Bay je docasne zrusena, a tak nejak celkove mesto trochu uticha. Holiday hangover po tech skvelych ctrnacti dnech je krusna. Stavuju se na den v kancelari a tesim se na planovany vylet do Evropy, vcetne nizkeho pruletu Prahou.


Brezen

Potvrzuje se, ze avokado v Singapuru nikdy nechutna tak dobre jako na Zelandu. Nebo v Australii. Korona zacina radit. Z Evropy chodi fotky prazdnych vykoupenych regalu testovin a videa bitek o toaletni papir. Tise doufam, ze Singapuru se tohle silenstvi vyhne. Studnice korona vtipku se plni. Jedeme v rezimu prace z domova a dny se zacinaji trochu stirat jeden v druhy. Co to jen jde se drzim na pozitivni vlne Zelandu, ale zacina to byt trochu tezky. Navic muj vylet do Evropy je zruseny a ukazuje se, ze s nejakym cestovanim to v nejblizsi dobre vypada blede. Pracovni cesta do Ciny a do Australie byla zrusena. Shanghai me tolik netizi, ale Sydney me mrzi, tesila jsem se. Nastupuje Caroline, nase nova posila tymu v Londyne. Po prvnim dni v kancelari se londynska office taky zavira a vsichni pracujeme z domova. Skoleni na dalku neni idealni, tak je to narocny. Z normalnich hovoru se presouvame na videohovory - aspon ze mame ty technologie! Dny se definitivne stiraji jeden v druhy a izolace zacina trochu lezt na mozek. Korona zacala radit v mistnich ubytovnach -skokove - po stovkach - pribyva pripadu a nervozita stoupa. Ac se ubytovny dari docela dobre izolovat, a trasovani pres aplikace a kontakty tu funguje docela efektivne, zacina se smrakat a ve vzduchu jsou citit dalsi restrikce.




Duben

A je to tu - zacatkem dubna Singapur vyhlasuje tzv. circuit breaker, coz je v podstate to, cemu v jinych zemich rikali lockdown. Oficialne se zavira kancelar, restaurace, veskere sluzby krome supermarketu a 'essential services'. Zaviraji bazen, posilovny a hriste. Parkoviste nebo altanky v parcich jsou obmmotane cervenobilou paskou, a fontanky na pit jsou zakryte velkymi cernymi pytli. Zivot ve meste se zastavil - stay home, #SGUnited. Rousky jsou povinne kamkoli jdete, s vyjimkou behu, jizdy na kole nebo jine 'strenuous activity'. Jakakoli fyzicka aktivita se musi provozovat individualne, coz pro me nastesti nepredstavuje az taovy problem. Nastesti porad muzu behat, na kolo nebo na inliny, ac bazen by v tom silenem hicu bodnul. Dny zacinaji byt trochu monotonni a izolace uz trochu leze na mozek ale exercise keeps me going! Pak si ale 16. dubna pri behu poridim natrzene vazy v kotniku a cela situace se ponekud zkomplikuje. Hopkam po byte jako zajic, ale druhy den neni zbyti - potrebuju minimalne berle, a idelane i rentgen. Navsteva nemocnice behem korona times je trochu apokalypticky zazitek - od vsemoznych deklaraci az po pres personal zakuklany v ochrannych pomuckach. Dobra zprava je, ze ac jsem si potrhala vazy, kosti zustaly cely, takze fasuju ortezu, berle, mazani a protizanetlive lecivo a se slzami v ocich vesim behani na nekolik tydnu na hrebik. Ne ze by byla nekdy idelani doba na takovehle urazy, ale tricet stupnu, berle, rouska a circuit breakrer, ktery prakticky znamena, ze neni mozne vubec booknout online delivery ...rekneme neni nic moc kombinace. Neuspesne projedu nekolik online supermarketu, ale ukaze se, ze jestli chci neco jist, budu se muset vydat nakoupit. O berlich. Ve triceti stupnich. S rouskou. Vyborny. Nastesti mam obchod relativne pres ulici, ale vsichni, co nekdy chodili o berlich, vedi, ze i 'kousek' je o berlich pekna streka. Nakoupit muzu jen co se vejde do batuzku - ac se me pani prodavacka ve snaze byt napomocna pta, jestli mi to ma dat to tasky. Abych z toho nezcvokla, vyrazim na pravidelne kazdodenni pochuzky - o berlich obkouzim nekolikrat rovinku pred domem, a o vikendech se po case odhodlavam i na delsi vychazky. Berle a rouska v pralese, mozna jedna z tech historek co vypravite vnoucatum,



Kveten

V kvetnu je v Singapuru spousta jednodennich public holidays a letos to vycahzi skvele vzdycky na patek nebo pondeli. Mela jsem v planu strihnout si jeste dva prodlouzene vikendy v Indonesii a na Filipinach, ale sopecny krater Mount Bromo a plavani s zelvami bude muset pockat na jindy neb jsme tu porad zavrany. Z prace z domova a te konstatni izolace uz zacina trochu hrabat. Jeste je to ale dobry, jeste si nepovidam s nadobim... Pozitivni je ale ze v pulce kvetna odkladam berle a zacinam chodit na recovery vychazky. Obcas vegetim se cidrem na slunicku, ale z vetsiny jsou vikedny trochu monotonni. Rousky jsou porad povinne, a porad je v nch desny vedro, ale bez berli to je o trochu snesitelnejsi. Nakupuju nekolik rolicek kinesiotape, protoze v tomhle pocasi muzete zapomenout na to mit tape na noze dyl nez jeden den. Zacinam trochu cvicit doma a rehabilitovat na kole, ale svrbi me nozky, kdy budu moct zase vybehnout. Circuit breaker mel puvodne skoncit 1. cervna ale byl prodlouzeny na 19. cervna. Predstaveny plan na uvolneni restrikci vypada hodne opatrne, coz uplne nepomaha posouvat dopredu konverzace ohledne me relokace. Obcas se to zda jako krok dopredu a dva zpatky, ale zda se, ze nektere lety do Evropy a po Evrope se pomalu obnovuji, takze mozna nebudu muset plavat s kufrem v zubech. A kdyz jsme u toho plavani...az otevrou bazen, beru si den volna a cely ho stravim nalozena v bazenu. Just because I can! Tak jen aby to bylo predtim, nez odsud budu odjizdet - fingers crossed!




Cerven

Zacinam popobihat - juch! Navic to vypada, ze nejake to svetlo na konci tunelu vazne bude, protoze se podarilo potvrdit aspon hruby plan ohledne meho presunu do Evropy! Bookuju letenky a tim se to nejak vsechn da do pohybu - milestone set so to say. Sestavuju seznam veci, co se musi zaridit pred odjezdem a skoncim s dvema strankami .. Uz skoro nevim, co to je human contact, ale v pulce cervna nam oteviraji kancelar, tak tam jednou v tydnu vyrazim. Poprve se setkavame osobne se Sam, ktera me tu bude stridat. Nastoupila sice koncem dubna, ale doted byl veskery kontakt jen virtualni. Kazdopadne muzu ale potvrdit - she is real, I met her! V prvni fazi uvolnovani restrickci se oteviraji sama prakticka mista - auto-opravny, kadernictvi....takze pro me uplne zatim nic moc zmena. Tesim se, az otevrou bazen, ale to vypada az tak na konec mesice. Pozitivni ale je, ze uz se muze shlukovat az pet lidi, takze to vypada, ze to bude i na najekou rozlucku!

Mezitim me ale, vazeni a mili, omluvte, neb mam trochu ficak. Takze vypraveni o pripavach ke stehovani mezi kontinenty za casu korony (a dengue co nam tu zacala radit, aby toho nebylo malo) bude zase nekdy priste.