Translate

sobota 17. února 2018

Segry na Langkawi

Naposledy jsme byly s Market na sister’s tripu loni v Amsterdamu, tak bylo na case zase neco podniknout. Nejdriv bylo ve hre Thajsko a Filipiny, ale vzhledem k tomu, ze jsme mely jenom prodlouzeny vikend, zdaly se nam i ty tri ctyri hodiny letu hodne, volba nakonec padla na Langkawi. Abyste to nemuseli googlit, pokud nevite, kde to je, jde o ostrov na uplnem severu Malajsie na zapadnim pobrezi, skoro hranicici s Thajskem. Ze Singapuru je to as hodinka a kousek letu, coz je zejmena na prodlouzeny vikend velmi priznive! A jestli si to pamatujete, Langkawi byl muj puvodni plan misto Bali, ale pak se zdrazily letenky a tak jsem vyrazila na sopku…no a pribeh znate…

Puvodne jsme mely letet ve ctvrtek odpoledne, ale asi 14 dni pred odletem byl nas let zrusen a jako alternative nam nabidli let v ten samy den ale rano. Tak jsme uz v deset nakvacily na letiste s batuzkama sbalenym na plaz a par vyletu po ostrove…. a o nekolik hodin pozdeji jsme na te plazi taky byly! Obcerstvily jsme se italskym obedem a luxusnim mangovym freshem a zbytek dne stravily rochnenim se ve slanem mori a houpanim se na vlnach, hranim Frisbee na piscite plazi, kterou jsme z nepochopitelnych dovodu – kde jsou vsichni ty lidi?! – mely doslova samy pro sebe. Byla to pohodicka, az na tech par pracovnich telefonatu…ale i ty se zvladly a jak jsme plavcily v pruzracne vode a prebihaly horky pisek pod palmy do stinu a pozorovaly parasailing odvazlivce, co plachtili vzduchem nad plazi, tak nejak si nejde nestezovat….happy life! A kdyz se kolem pul osme slunicko zacalo klonit k obzoru a obloha barvit do cervena, to proste jen tak sedite v pisku, nemuzete to nefotit a rikate si, jak se mate fajn. A pak se vydate zpatky podel plaze, vlna vam obcas sploucne pres nohy, a slunce zatim zmizi za horizont a zbyde jen barevna obloha…. A cas vecere, na kterou jsme tentokrat zavitaly do arabske restaurace, protoze nebyl moc hlad, humus a par namicek na zobani se zdalo jako tak akorat. A samozrejme..mango fresh juice please! Bydleni jsme mely asi 15 minut chuze od plaze a zhruba tak podobne od centra, kde byly vsechny mozne restaurace, obchody a turisticke zabavnosti jako podvodni svet a tak. Coz nam vlastne vyhovovalo navic nam upgradovali pokoj na ‘family room’ z nejakeho duvodu, takze jsme kazda mela pro sebe mega obri postel! Luxus!

Rano jsme se vyrazily pred snidani probehnout po plazi. Paradicka. Market telo zazivalo teplotni sok rychlym presunem z mrazu do tropu, takze se neda asi uplne rict, ze si to uzivala, ale myslim, ze ranni klidna hladina a pusta plaz a slunce teprve klubajici se na obzor za to stalo. Potkaly jsme i docela dost vyplavenych meduz a hvezdic, a samozrejme nechybelo ‘Xena selfie’! A pak uz byl cas na snidani, respective ‘ukaz, jak statecny expreimentator jsi’. V tomhle me Market jednoznacne prevalcovala. Zatimco ja se drzela ovoce a rekneme ‘tradicnich’, ac ne uplne pro me standardnich snidanovych pokrmu jako jako jsou vajicka, Market eperimentovala v mistnim stylu a testovala nudle, kari a nejruznejsi omacky a dipy. Jen teda na tu nudlovou polivku nedoslo… ale tak jiny kraj, jina snidane zejo…nam proste prijde dat si zeleninove kari nebo bolonske spagety k snidnai trochu bizar, ale tak kazdy podle sveho!
Napakovaly jsme se na plaz a protoze jsme mely pomaly rani start, k vode jsme dorazily az kolem jedenacte. Slunicko smazilo, modromodra obloha a na plazi zase skoro nikdo! Zamirily jsme si to podel plaze skoro az na konec k takovym skalnatym utesum a palmam a tam ve stinu rozlozily tabor. Obcas nam hazeni frisbeem prerusil korzujici par – plaz mela cela asi dva kilometry a spousta lidi se proste chodilo prochazet – ale jinak jsme se docela vyblbly, na slunicku byl hic, ale more bylo osvezujici, paradicka. Kolem treti jsme zahajily presun, mela jsem jeste jednu pracovni povinnost a tak vubec bylo fajn utect ze slunicka na chvili pryc. A plan na odpoledne byl se vydat projit mestecko, dat si nekde zmrzku a vyrazit se podivat na druhou plaz, udajne tu ‘popularnejsi’… Se zmrzlinou to nejdriv vypadalo blede, nudle sezenete vsude ale zmrzlina se zdala orisek…ale nakonec se zadarilo a tak jsme kazda spokojene zporcovala dva kopecky luxusniho gelata, mnam! A sorbet s prichuti dragonfruit, ac vypada strasidelne svou ruzovo-fialovou barvou, muzu jen doporucit! Prosouraly jsme se kolem stanku se vsim moznym postranni ulickou az na tu slavnou Cenang beach a hned pri prvnim pohledu jsme vedely, ze ‘nase’ plaz je mohem lepsi. Jako clovek to muze brat jako ‘ticked off the list’, ze jsme tam byli, ale teda sdilet plaz s tou hromadou lidi, kdyz 2km odtud muzeme mit svoji skoro pro sebe, dekuji, ale uzijte si to tu. Koupily jsme si kokos, aby ho Market mohla ochutnat, a s zabkami v ruce a kokosem – uplne plazove! – jsme vyrazily podel plaze. Nakonec zacaly i ubyvat lidi, takze jsme se zakotvily, chladily se v mori. Slunicko se zacinalo klonit a lide se zvedali do svych hotelu na vecere, coz bylo bezva, protoze jsme si konecne mohly I relativne bezpecne hodit Frisbee. No, a pak uz nazhavit fotak a nasmazit dalsich million fotek zapadu slunce. To se proste neokouka! Tentokrat se obloha zdala snad jeste barevnejsi, mozna tim, ze jsme byly o kousek dal a slunce ted zapadalo za protejsi ostrov. Parada, na kterou se da koukat porad. A pak slunicko najednou zmizi za obzor, a je tma. Zamirily jsme zpatky, ale cestou se jeste stavily ochutnat neco z mistni nabidky more. Ta byla bohata a vynikajici, dokonce jsem jim i odpustila, ze nemeli mango fresh, protoze ten melounovej byl vlastne taky skvele osvezujici. Cestou domu jsme dokoupili par zasob na svacinku na vylet na dalsi den, u bazenu zavegetily kazda s jednim cidrem a to nas poslalo vesele do hajan.

Market se dalsi den ranniho behu rozhodla nezucastnit, takze jsem po plazi pobihala jako nadseny psik sama. Proste zboznuju rana, a kdyz u toho jeste muzete sledovat vychazet slunce nad plazi, no dokonalost sama. Obcas potkate nejakeho bezce nebo starsi par, co se se sel pred snidani prokorzovat po plazi, ale jinak je klidek, more omila pisek a jen oncas prijde vlna, kdy musite uskocit, abyste si nenamocily botky. A pak snidane, nacerpat silu na vylet a kolem desate uz Uberujeme na vychodni cast ostrova ke lanovce SkyCab, ktera vede na druhy nejvyssi vrchol ostrova. Neda se tam dostat jinak nez lanovkou a nahore se da jit na Skybridge, coz je nejvyssi visuty zahnuty most nas svete. Tyci se krasnych 5 metru nad pralesem a cestou lanovkou jsou udajne videt i vodopady, ke kterym se odpoledne chystame vykrabat. Lanovka zacina v Oriental village, coz je takove centrum nejruznejsich atrakci, restauraci, obchodu a baru. Prekvapive tu ani neni moc lidi, a protoze 6D kino nebo obchody se suvenyry nas uplne nelakaji, kupujeme vstupenky a zanedlouho preskakujeme I frontu, protoze jako dvojice doplnujeme sesticlennou kabinku. Je trochu zvlastni nemit venku vytrcene lyze a misto na hromady snehu – jak by se na unor sluselo – koukat na zeleny prales, ale vyhledy jsou paradni. Prestoze je obloha bez mracku, dalky jsou trochu zastrene, ale I tak je videt Gunung Raya, nejvyssi bod ostrova, co se tyci pekne ve vnitrozemi, a pak vsechny mensi okolni ostruvky. Skutecne jsou videt I vodopady schovane v jungle, ale k tem se na koupacku vyrazime podivat az odpo. Vystupujeme v mezistanici, kde se na vyhlidkove plosine da fotit jinak nez pres plexisklo kabinky. Paradicka. Uz je taky videt koncova stanice lanovky a Skybridge zaveseny nebezpecne na jednom sloupu! K mostu musime sejit asi 15 minut po schodech takovym dolikem. Potkame cestou opice, co porcuji obal od nanuku, ale jinak se spis sineme za supicimi dalsimi turisty. No a pak jsme na moste. Pro cloveka se strachem z vysek bych navstevu uplne nedoporucovala, par takovych tam bylo a nejsem si jista, ze si to plizeni podel zabradli s minikrucky uplne uzili. Ale je to parada, jednak je videt na oe strany ostrova a pak tak nejak vubec ta visici kontrukce nad tou zeleni je zazitek. Na nekterych mistech je podlaha mostu navic prosklena, takze kdyz chcete, muzete si tam stoupnot a zirat na tu vysku. Nekdo by rekl turisticka atrakce, ale ja bych navstevu rozhodne doporucila, ten vyhled stoji za to. Most sice neni uplna houpacka, ale kdyz je na nem vic lidi tak trochu pohybu rozhodne citite, no a 55 metru nad opicimi hlavami je docela vejska! Odtude se pak da jeste vyrazit na vyhlidkovou plosinu, kde je videt na druhou stranu ostrova a pak pres mre az do Thajska! A kdyz uz jste uplne vykoukany tak sfrcite zase lanovkou dolu.
Dotankovaly jsme zasoby vody a vydaly se k vodopadum, slunicko smazilo a predstava ochlazeni se pri koupacce byla lakava. K vodopadnum vedla prikra cesta jungle, ale zrejme pro snadnejsi udrzbu tam byly udelane schody. Cestou nahoru taky minete zipline, ktera vede nad udolim, obcas se tak z jednoho konce lesa vynori vriskajici clovek na lane a prosvisti to nad udolim a zase zasvisti do pralesa. Tuhle zabavu jsme nepodnikly, tak taky je potreba sin eco nechat na priste, zejo! Opocene jsme se vyskrababaly nad vodopady, kde by vyhled dokraje a hlavne par bezva tunek, ve kterych se dalo koupat. Stejne jako par dalsich lidi jsme tu I my zavegetily, zasvacinkovaly, pofotily a nahraly se na slunicku jako jesterky na kamenech. K vlasntim vodopadu jsme dosly pak az na ceste zpatky, dalo se tam sice taky koupat, ale bylo tam min tunek a vic lidi, takze koupacka nad vodopady se ukazala jako dobra volba. A kdyz jsme se nabazily a nafotily vsechny liany v pralese a banany na bananovniku a opice vybirajici si blechy a tak, bylo pomalu pul seste …a tim padem cas na osveujici mango fresh! Tentokrat dokonce dve kola! …a ja skutecne zacinala mit pocit, ze se ze me pomalu stava mango! Odpoledne se chylilo ke konci a tak jsme plan vyrazit na neznamou plaz, co jsme videly z lanovky vymenily za navrat do ‘nasich’ koncin, vymenily opocena tilka za plavky a vyrazili jeste chytit posledni slunicko na nasi plaz, samozrejme s frisbeem! No a protoze Market mela touhu ochutnat neco z prave mistni kuchyne, naplanovaly jsme na posledni vecer navstevu jednoho mistniho podniku kousek od plaze. Zatimco ja jsem v zajmu zachovani svych chutovych bunek zustala u salatu, Market statecne sla do nudloveho jidla se zeleninou a krevetami. Pri objednavani si se servirkou domluvila, ze to bude jen trosicku palivy, tak jsme byly vsichni v ocekavani, jak to ‘trosicku’ v mistnim stylu vypada. Ale dostali sveho slova, teda ja ochutnala tak lzici a z ust my slehaly plameny, ale Market si pochutnala. Po veceri jsme se jeste sly podivat zpakty na plaz, v mistnim beach baru tam jela party, zivy DJ, barevna svetla, tak jsme zvedave chvili pozorovaly lidi, pak si sedly na chvili do pisku a pozorovaly drobne vlnky na klidne morske hladine a kecaly…a rikaly si, ze bychom zitra vlastne jeste ani jet zpatky nemusely. Ale cas se nepta, nebylo zbyti. Ulovily jsme zase cidre a povegetily jeste chvili u bazenu, ale pak uz spat neb zitra bylo pred odletem jen malo casu a my chtely jeste stihnout posledni koupacku v mori!

A taky ze stihly! Rano pred snidani jsem se vyrazila trochu vyplavat do bazenu, pak sbalit, nasnidat a ‘sunnies and bikini on’ a jde se jeste do more. Byly jsme tam brzicko, takze tam skoro nikdo nebyl. Pohazely jsme frisbee a pak se vydaly vylezt na utesy na konci plaze. Tam jsme vyplasily par krabu a objevily velke drevene schody vedouci na vyhlidku nad zatoku. No a pak sad face….time to go…. Byl to skvelej vikend a rozhodne destinace, kam bych se klidne znovu podivala. Pohodicka, chill, ale zas ne jen tak nuda na plazi, je tam spousta veci, co se da delat, a nemusi to byt beh po plazi (ac ten je skvelej!). Stihly jsme pozvanil, povegetit, opalit se a nespalit se, pohazet frisbeem… a k tomu dve nova razitka do pasu! ;) Sectecno podtrzeno, jednicka s hvezdickou petkrat podtrzena!

Par fotek je tady, par dalsich v albu ve fotogalerii a dalsi jsou u Market v zrcadlovce, takze az se vrati ze Sumatry, pretahneme je a pridam!